Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Nisan ayı olağan meclis toplantısı, Ankara Yolu’ndaki yeni belediye binasında gerçekleşti. Mecliste; Mudanya'nın Ketendere mevkiine, Bursa Liman Kompleksi Projesi kapsamında yapılacak olan ve BURULAŞ tarafından hazırlanan Feribot ve Ropax iskeleleri ile Konteyner Limanı, Ro-Ro Limanı ve Genel Kargo Liman projelerinin 1/100.000 Bursa İl Çevre Düzeni Planı'na işlenmesi ile ilgili plan değişiklikleri oy çokluğu ile kabul edildi.
LİMANIN ALTYAPISI HAZIRLANACAK
Oturumda konuya ilişkin açıklamada bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa'nın bir üretim şehri olduğunu ve kapasitesinin her geçen gün arttığına dikkat çekerek, artık limanlar yetmediği için konuya ilişkin çalışma yürüttüklerini söyledi. Mudanya-Bursa arasında araçların yük taşımasının yıllardan bu yana büyük sorun oluşturduğunu vurgulayan Başkan Altepe, "Hayata geçirilecek projede, Mudanya limanından çok Eşkel'in ilerisindeki Ketendere bölgesini kullanacağız. Hem bu bölge için hem de gelişen ve büyüyen liman ihtiyacı için alt yapı da hazır hale getirilecek” diye konuştu.
Bursa’nın sanayi alt yapısının şehir merkezinden çıkarak Ketendere’ye doğru kaydığını, Karacabey’deki sanayi bölgelerinin de buraya yakın olduğunu vurgulayan Başkan Altepe, Mudanya içine girmeden, şehir merkezine uğramadan, projeyle İstanbul’un batı yakası arasında taşımacılık yapılabileceğini ve gelir elde edilebileceğini söyledi. Konuya ilişkin taleplerin daha önce Ulaştırma Bakanlığı’na iletildiğini ve bakanlığın da projenin mevcut yüz binlik planlara işlenmesini ve onay için kendilerine gönderilmesini istediğini kaydeden Başkan Altepe, “Biz de bugünkü meclis toplantısında bunun kararını almış olduk. Hedefimiz, şehir içine girmeden bu trafiği dışarıda halletmek. Çünkü sanayi ve üretim şehri için liman çok önemli bir ihtiyaç” dedi.
İŞLETMEYİ BURULAŞ YAPACAK
Açıklamasında, liman kompleksinin inşaat ve işletim süreçlerinin Büyükşehir Belediyesi tarafından yerine getirileceğini söyleyen Başkan Altepe, “Burası Büyükşehir Belediyesi tarafından yönetilecek, yatırım da tarafımızdan yapılacak. İşletmesini BURULAŞ yapacak. Bursa kazanacak” diye konuştu. Bu arada projenin üzerinde yıllardır çalışma yaptıklarını, bakanlığın onayının ardından vakit kaybetmeden uygulamaya geçeceklerini belirten Başkan Altepe, “Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Fikri Işık da yapılacak olan liman alanını gördü. Bursa için bu bir ihtiyaç. Bizim elimizde bizim kontrolünde olmasını yanlış bir şey olmamasını istiyoruz. Geliri de Bursa’ya kalacak" dedi.
OYÇOKLUĞU KARAR
Başkan Altepe’nin konuşmasının ardından, Ketendere’ye liman kompleksi yapılmasına ilişkin karar oy çokluğuyla alındı.
CHP grubu ret gerekçelerini açıkladı
Büyükşehir Belediyesi’nin Mudanya’nın Ketendere mevkiinde yapmayı planladığı Ro-Ro limanıyla ilgili 1/100 bin ölçekli çevre düzeni plan değişikliğine CHP grubu ret verdi. Ret gerekçelerini 8 maddede sunan CHP Grup Sözcüsü Erdal Aktuğ, liman projesine konu alanın tarımsal niteliği olduğunu öne sürerek, 1/25 bin ölçekli Mudanya Nazım İmar Planı’nda liman çevresinin özel mahsul, tarım ve ağaçlandırılacak alan olduğunu, limanın yapılması halinde tarım alanlarının yok olarak zeytinciliğin sona ereceğini iddia etti. Ayrıca doğu ve batısının arkeolojik SİT alanları alanlarında kaldığını belirten Aktuğ, bu kadar büyük bir proje için ÇED sürecinin işletilmemiş olmasının yanı sıra bölge muhtarı, halkının projeye karşı olduğu da red gerekçeleri arasında olduğunu kaydetti. Jeolojik zemin etüt çalışmasının da yapılmamış olduğunu öne süren Aktuğ, “Tüm bu gerekçelerin ışığında Ketence limanı projesi ile ileride tarifi imkansız sonuçlar doğacaktır. Bursa'yı İstanbul'un arka bahçesi yapacak, Batı OSB yi besleyeceğini düşündüğümüz bu projeye red veriyoruz” diye konuştu.