Mudanya'yı bir katliamdan kurtaran kahraman SAİP ÇELİKEL
Mudanya eşrafından 'Kuvâ-yi Milliyeci' vatansever bir zattır. Kurtuluş Savaşı yıllarında 'Milli Güçler'in yanında yer almış, onlara yardımlarda bulunmuş ve kılavuzluk yapmıştır.
'Kurtuluş Savaşı' yıllarında Mudanyalı gençlerden kurmuş olduğu 122 kişilik (bazı kayıtlara göre 127 kişi) 'Mudanya Müdafileri' adlı direniş örgütüyle kahramanlıklar yaratmıştır. Bu birlik Çarşı, Namazgâh, Selvilibahçe, Harmanlar ve Karakuşderesi diye 5 ayrı grupta mücadele etmiştir.
26 Ağustos 1922 günü Afyon'da başlayan Büyük Taarruz Harekatı'ndan sonra direniş örgütünü güçlendirmiş ve silah sayılarını artırmıştır. 11-12 Eylül günleri emrindeki bu birlikle direnişe geçerek Yunan'ın 11. Tümeni'n ve katliamcı Jiras Müfrezisi'nin Mudanya'nın içine girmesine engel olmuştur.
O günlerde İskele yakınlarındaki zeytinlikler içinde meydana gelen çarpışmalar sırasında emrindeki birlikten; Ali oğlu Tahir, Talat Efendi, Mestan oğlu Osman, Aziz oğlu Mehmet, Hasan oğlu Mehmet, Kanber oğlu İbrahim, Küçük Ahmet, Halil oğlu Mehmet adlarında toplam 9 kişi şehit düşmüştür.
Kurtuluş Savaşı bitiminden sonra 'Mudanya Müdafileri' adlı milis gücü, yaptıkları hizmetlerden dolayı 'Gazilik Beratı' ve 'İstiklâl Madalyası' ile taltif edilmiştir. Mudanya halkı; bu örgütün kurucu lideri olarak bir minnet borcu duyarlılığı ile kendisini defalarca ilçenin Belediye Başkanı seçmiştir. Memleketine ve milletine bu kez de bu şekilde hizmet vermiştir.
Belediye Başkanlığı yaptığı yıllar:
15.01.1923 – 30.01.1925, 18.02. 1925 - ?, 1930-1934, 1935-1938 ve 1940 – 1943 yıllarında olmak üzere tam 5 kez Belediye Başkanı olmuştur.
*
Yukarıda sözü edilen bu Milis Gücü içerisinde yer alan Tevfik Demirdağ'ın torunu Sabih Demirdağ, dedesi ve babasından dinlediği o günlerle ilgili şu bilgileri nakletmiştir:
"Kurtuluş Savaşı yıllarında 125 kişiyle oluşturulan bu güç, Mudanya'nın bağrından çıkmış; cesur, korkusuz, vatansever, Kuvâ-yi Milliyeci kimselerden oluşturulmuştur. Bunların yaptıkları hizmetler ve gösterdikleri kahramanlıklar nedeniyle bu örgüte Berat ve İstiklal Madalyası verilmiştir. Dedem Tevfik Demirdağ (Poyraz) ve dedemin kardeşi olan büyük amcam İsmail Demirdağ da vardır"
1960'lı yılların başında bu Milis Gücü'nden sağ kalanların Şükrü Çavuş'a ait berat ve madalyayla birlikte toplu olarak çektirdikleri elindeki fotoğrafı göstererek Milis Gücü'nde yer alan Mudanyalıların adlarını saymaya başlamıştır.
Soldan sağa ayaktakiler: 1- Şoför Nafiz, 4- Mustafa Ekim (Laz Mustafa), 7- M. Sait Sezgin, 8- Ahmet Cemil, 9- Niyazi Elpen (?)
Soldan sağa oturanlar: 2- Osman Dikici, 5- Abdi Demircioğlu, 6- İsmail Demirdağ (Büyük amca), 10- Tevfik Demirdağ (Poyraz lakaplı dedesi)