Bursa UNESCO Derneği’nin organizasyonluğunda, Lozan Mübadilleri Vakfı, Bal-Göç ve Bursa Lozan Mübadilleri Derneği iş birliğinde Osmangazi Belediyesi katkısıyla mübadele ve mübadillerin kültürel mirası her yönüyle ele alındı.
Bursa Osmangazi Gösteri Merkezi’nde düzenlenen panelde, 30 Ocak 1923’de Lozan Barış Anlaşması gereği Türkiye ve Yunanistan arasında gerçeklesen zorunlu göç sebebiyle yaşanan olumsuzluklar, çekilen zorluklar, geride bırakılan hayatlar, zorunlu göçü oluşturan koşullar ve bu koşulların ekonomik, politik nedenleri, göçmen haklarının korunması, iskan zorunluluğu, göçün sosyo-kültürel etkileri, göçmenlerin kültürel mirasları gibi konular konuşuldu.
Mübadelenin Cumhuriyetin ilk kurulduğunda devraldığı çok büyük bir yük olduğunu belirten Bursa UNESCO Derneği Başkanı İlker Özarslan, dernek olarak panele kültürel miras gözüyle bakmak istediklerini söyledi. Özarslan mübadillerin Yunanistan’a giden ve oradan gelen mübadillerin halen sürdürmekte olduğu ve kaybettikleri yaşam, müzik, gıda, giysi kültürlerini, panelde aktarmaya çalıştıklarını kaydetti.
ZORUNLU GÖÇ YÜREKLERDE 100 YILLIK BİR SIZI
Mübadele ve zorunlu göç yüreklerde bitmeyen 100 yıllık bir sızı olduğunu belirten CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk, “Şimdi hepimiz resimlere bakıyoruz. Resimlere baktığımızda yüzlerce yıllık geçmişimizi, sahip olduğumuz kültür ve mirası, iki bohçaya sığdırarak ne şartlarda ve ne acılarla geldiğimizi görüyoruz” dedi.
Bursa Büyükşehir Başkan Vekili ve aynı zamanda Mudanya Belediye Başkan Yardımcısı Av. Baran Güneş ise, bu toprakların, acıların birleştiği ve sürgün edildiği topraklar olduğunu söyledi. “Ben bir mübadil damadı olarak bunu çok yakından hissediyorum” diyen Güneş, “Hep beraber yaşadığımız bu acıları nasıl tatlıya çevirebiliriz, geleceğin mirasını daha güzelleştirebiliriz ve yaşanan acıları geleceğe nasıl kültürel farklılık zenginlik olarak oluşturabiliriz; işte bunun mücadelesini vereceğiz” diye konuştu.
GİRİT DANTELLERİ SERGİLENDİ
Açılış konuşmaları sonrasında gerçekleşen İlker Özarslan’ın moderatörlüğündeki panelde araştırmacı yazar Aycan Yılmaz, Prof. Dr. Kemal Arı, Prof. Dr. Özlem Doğuş Varlı, Lozan Mübadilleri Vakfı Genel Sekreteri Esat Halil Ergelen, mutfak araştırmacısı yazar Ramazan Başan, mübadele ve mübadillerin kültürel mirasını pek çok yönüyle ele aldı. Prof. Dr. Özlem Doğuş Varlı da, özellikle İzmir ve İstanbul’da ortaya çıkan bir çeşit Yunan halk müziği rebetika müziğini anlattı. Lozan Mübadilleri Vakfı Mudanya Temsilciliği Kadın Kolları Başkanı Birsen Kermen‘in mutfağından içinde bol miktarda tarçın ve ceviz olan Girit kurabiyesi ‘Trivirya‘lar ikram edilirken, vakfın Girit danteli öğretmeni ve Mudanya Belediyesi personeli Sevgi Tunca Akuş‘un da koleksiyonundan 30 dantel sergilendi.