Başkomutan Mustafa Kemal ATATÜRK’ ün emri ile 26 Ağustos 1922 tarihinde “Ordular! İlk hedefiniz Akdeniz’dir. İleri!” diyerek büyük bir şevkle başlayan ‘Büyük Taarruz’ 30 Ağustos 1922 tarihinde Türk Milletinin zaferiyle nihayete ulaştı.
Müttefik ülkelerin temsilcileriyle yapılan diplomatik görüşmelerde bir Türk yurdunda, yani Mudanya’da 3 Ekim 1922 günü bir mütareke yapılması konusunda karara varıldı.
Mudanya Mütarekesi görüşmelerine TBMM’si Hükümetini temsilen Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa, Türk heyetinin başı ve ev sahibi olarak, Müttefik Kuvvetlerinin Generalleri; İngiliz Harrington, Fransız Charpy ve İtalyan Mombelli ile delegeleri katılmışlardır. Yunan heyet başkanı olan General Mazarakis ve Sarıyanis ise görüşmelere katılmamış, yakından takip etmişlerdir.
11 Ekim 1922 tarihinde TBMM Hükümetini temsil eden İsmet İnönü’nün, kararlı tavrı ile tek kurşun bile atmadanistediğini elde ederek sona eren bu başarıda; İstanbul, Boğazlar ve Doğu Trakya’nın işgalden kurtarılmasını sağlandı. Tarihi antlaşmayla, Milli Mücadele’nin askeri safhası sona erdi. Askeri zaferin ardından TBMM’si Mudanya Mütarekesi Anlaşması ile aynı zamanda ilk kez siyasi bir zafer de kazanılmış oldu.
Bu yıl; 1922 yılında imzalanan Mudanya Mütarekesi Anlaşması’nın 100. Yılı kutlamaları büyük bir gurur ile yapılacak. Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz 100. Yıl kutlama etkinlikleri çerçevesinde bir ilke imza atacağını duyurdu.
11 Ekim 1922 günü imzalanan Mudanya Mütarekesi Anlaşması’nın gururunu yaşadığımız Mudanya’yı,Belediye Başkanı olan Hayri Türkyılmaz göreve başladığı ilk günden itibaren “barışın ve kardeşliğin başkenti” olarak ifade etmektedir.
Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz; Mudanya Mütarekesi’nin mimarı Türkiye temsilcisi İsmet İnönü’nün, İngiliz temsilcisi Harrington’un, Fransız temsilcisi Charpy’in, İtalyan temsilcisi Mombelli’nin ve Yunan muhatabı Mazarakis’in bugün yaşayan oğlu veya torunu ile diplomatik yollardan iletişime girerek 11 Ekim 2022 tarihinde Mudanya’ya davet edeceğini duyurdu. Böylelikle 100 yıl öncesinin duygularını bizlere ve tüm dünyaya 100 yıl sonra tekrar yaşatacağını ifade etti.
Dünyada başka hiçbir ülkenin ve kurumun yapmadığı barışın ve kardeşliğin Başkenti’ne yakışan bu girişim sonrasında Mudanya, bir kez daha ‘barışa ve kardeşliğe’ imza atacak.
Türkiye’nin ve birçok dünya ülkelerinin gözünün Mudanya’nın üzerinde olacağı bu etkinliklerde ev sahibi olarak biz Mudanyalılara çok görevler düşmektedir.
“Milli Mücadelede Mudanya’nın rolü“ başlığı altında Mudanya’nın işgal yılları ve Mütareke anılarının ve görsel efektlerin olduğu bir sinevizyon gösterisi olmalı.
Türkiye’nin ve dünyanın birçok ülkesinden gelecek misafirlerimizi konaklatacağımız otellerimizdeki oda ve yatak kapasitesinin yeterliliği konusunda çalışılmalı. Pandemik tedbirler kontrol edilerek elden geçirilmeli.
Mudanya’ya otobüs ile gelecek konuklar için Mütareke yakınlarında otobüs parkının oluşturulması gerekmektedir. Diğer araçlar için yeterli otoparkların oluşturulması ve trafik yoğunluğunun azaltılması konusunda çözümlerin bugünden yürürlüğe girmesi gerekmektedir.
Sahil hattındaki kafe ve lokantalardaki yiyecek –içeceklerin fiyat listelerinin müşterilerin göreceği bir şekilde açık ve şeffaf olmasının sağlanmasının yanı sıra verilecek hizmetin hijyeni ile garsonların kılık kıyafetleri düzenleme getirilmelidir.
Sahil hattındaki yeşil alanların bakımlı ve temiz olması ile birlikte, Giritli Mahallesi diye anılan Mütareke Müze Evi sonrasındaki bölgede çöp kutusu ve çöp konteynerlerinin temiz ve hijyen kurallarına uygun olması, sağlanmalıdır. Yine burada yıkılmaya yüz tutmuş binaların güvenli şekilde yıkımı gerçekleştirilmelidir.
En önemlisi ise Mudanya’ya gelecek olan yerli ve yabancı misafirlere görevlisinden halkımıza kadar tüm halkımızın geleneksel Türk misafirperverliğini hassasiyetle göstermesi gerekmektedir.
Barışın ve kardeşliğin kenti olan Mudanya’ya yakışan bu olacaktır.