Mudanya’da varlığı söz konusu olduğu yıllarda gençlerin, arkadaş gruplarının ve ailelerin buluşma noktası idi Belediye Aile Çay bahçeleri…
O yıllar, yani yaklaşık 30 yıl önceleri benim gençlik yıllarıma denk geldiği için Belediye Aile Çay Bahçesinin hayatımızda çok önemli bir yeri vardı.
Gün içerisinde, okul veya iş hayatı sonrasında sosyal etkinliklere çay bahçesinde buluşarak devam ederdik.
Çünkü ilçemizde hayatını devam ettiren tüm kesime hitap ediyordu, Belediye Aile Çay Bahçeleri.
Yaz aylarında akşam yemeğinden sonra Mudanya halkı, eşi ve çocukları ile sahilde yürüyüş yapar; sonrasında Belediye Aile Çay Bahçesi’ne gelerek çay molası verir, çocukları ise Uludağ gazozu içerlerdi.
Çay bahçesine adım attığımızda, sağa baktığımızda birçok tanıdık sima ile karşılaşır, sola baktığımızda bir çok insan ile selamlaşırdık.
Ya bir tanıdığın masasına oturarak sohbet eder veya masamıza sonradan dâhil olan eş, dost ve arkadaşlarla tadına doyum olamayacak sohbetler ederdik.
Günün yoğunluğunu, Mudanya halkının bazıları böyle atardı. Hatta diğer çay bahçeleri ilede rekabet ortamı doğardı.
Daha fazla müşteri çekebilmek için, Mudanya’daki arkadaşlarımın da dâhil olduğu orkestraların müzik programları olurdu.
Tatlı tatlı meltem rüzgârlarının estiği ve canlı müzik programlarının yöresel ve popüler şarkıcıların sahne aldığı geceler, çay bahçelerinin en canlı olduğu gün ve geceleri oluşturmakta idi.
Duvar ve pencerelerinde, boy ve portre afişlerinin olduğu ilanların donatıldığı piyanist şarkıcıların, her akşam program yaptığı bu çay bahçelerinde, Mudanya halkı keyifli akşamlar geçirirler. Günün ilerleyen saatlerinde izleyicileri neşelendiren ve hareketlendiren oyun havaları ile de devam edilirdi.
Bu amaçla akşam olduğunda çay bahçelerine gidip ön masalardan yer ayarlamak için acele eder, ya da bir kişiyi masa tutması amacıyla erkenden çay bahçesine gönderirdik.
İşte sosyalleşmenin en önemli mekânları olan çay bahçelerinin varlığı bizler için bu derecede önemliydi.
Günümüzde ise durum biraz farklı, ne yazık ki!
Mudanya’ da, Belediye Aile Çay Bahçesi diye bir kavramı yaşı 30’a yaklaşan kişiler bilmeyebilir.

Mudanya haricinde bazı ilçe ve kasabalarda bu kültür ve hayat tarzı devam edebiliyor, ama Mudanya’da son buldu, maalesef!
Yerine özel kişilerin veya kurumsal firmaların işlettiği Kafe ve çay bahçeleri yer almaktadır.
Tabi Mudanya’da denize ne kadar yaklaştıkça çay ücretlerinin arttığı bir zamanı ve çağı yaşıyoruz.
Bir arka sokaktaki kahvehanede 5 TL’ye içtiğimiz fındık kabuğu kadar küçülen bir çay bardağı, sahil boyundaki bir kafe ve çay bahçesinde 27 TL’ye kadar çıkabiliyor.
Böyle olunca çayın tadı da kaçıyor, ekonomik savaş veren ailelerin de keyfi kaçıyor.
Zaman geçtikçe, o eski hareketli hayatın süregeldiği Belediye Aile Çay Bahçelerindeki keyifli sosyalleşmenin önemini daha iyi anlıyoruz.
Mülkiyeti belediyeye ait olan Belediye Aile Çay Bahçelerinde çay ve meşrubat fiyatlarının makul seviyede olduğunu düşünsenize!
Yaşam mücadelesi içindeki vatandaşa hitap edeceği, muhakkaktır.
Önümüzde yerel seçimler var. Belediye yönetimine talip olan partilerin Belediye Başkan adayları, Mudanya’da bu ihtiyacı yaşatacağı ortamları mutlaka oluşturmak için çaba sarf etmelidir.
Bizleri yönetenlerin sosyalleşmenin; konser, etkinlik ve festival olarak görmelerinin yeterli olmadığını anlamaları gerekiyor.
Bu artık bir gereksinim haline gelmiştir. Benden söylemesi.
Yapan kazanır.
Tebrikler. Müthiş bir yazı.
Eyl 28, 2023 08:23Çok teşekkür ederim,dostum. Sağolasin.
Eyl 30, 2023 16:40