Türkiye’de emeklilerin sosyal yaşamlarını soracak olursak; Avrupalı emeklilere göre, sürünmekle eş anlamda!
Türkiye’de emeklilerin AKP+MHP ortaklığının egemen olduğu iktidarın “askıda ekmek” kampanyası ile başlayan tartışma halen sürdürülüyor… Yoksulluğun egemen olduğu bir ülkede yaşayan emekliler açısından ne kadar zor bir yaşam sürdükleridir.
Yapılan araştırmaya göre emekliler ve hak sahipleri ciddi bir yoksulluk ile sefalet düzeyindeki bir gelirle yaşadıklarıdır… En düşük emekli aylığının yüzde 20’lik dilimini 2,6 milyon kişi oluşturuyor. Aylık gideri 763 TL. dir. Ülkede açlık ve yoksulluk sınırı TÜİK’e göre 2 bin 331 TL’dir. Bugün Türkiye’de büyük toplumsal grup olan emekliler ne yazık ki büyük ekonomik zorluklar içinde yaşıyor ve yaşamaya çalışıyor… 9 milyonu aşkın yaşlılık aylığı alan emekli ile 4 milyon hak sahipleri ciddi geçim sıkıntısı çekiyor. Açık bir ifade ile zor şartlar altında yaşayan milyonlarca emekli ve hak sahipleri asgari ücretin altındaki emekli maaşları ile yaşamaya çalışıyor…
Emekli aylık ve gelirleri her geçen gün eriyor. Bu durumda yaşayan emeklilerin birçoğu ya çalışıyor veya kendine iş arıyor…
EMEKLİLERİN YÜZDE 60’I ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA…
Türkiye’de 13,2 emekli ve hak sahibinin 7 milyon 900 bini asgari ücretin altında yaşıyor… 1999-2000’li yıllarda Sosyal Güvenlik Yasası’nda yapılan değişiklikle 2008 yılında yürürlüye giren 5510 sayılı Sağlık Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, çalışanların yanında emeklileri de olumsuz etkiledi… Emekli 2008’den sonra daha da zorlaştırıldı. Birçok eklemeler yapıldı. Emeklilik yaşı yükseltildi. Emekli olma ortamı yükseltildi. Her gelen iktidarın Sosyal Sigortalar Yasaları’nda yapılan değişimlerle emekliler arasındaki eşitsizlik derinleşti. En düşük yüzde 20’lik emekli grubuyla en yüksek yüzde 20’lik grup arasında harcanabilir gelir farkı 7,5 kata yükseldi…
Türkiye emekli açısından Avrupalı emeklileriyle gelir eşitsizliğin egemen olduğu gerçeği saklanamaz!
TÜRKİYE’DE YAŞAM BASAMAĞI DÜŞÜK…
Bakalım OECD verilerine… Veriler, emeklilikte ortalama yaş sınırı erkeklerde 17,8 yıl, kadınlarda 22,5 yıl olduğunu gösteriyor.
OECD ülkelerinde ortalama yaş beklentisi olan ülkeler Fransa, İspanya, Yunanistan, Belçika ve İtalya’dır. Fransa’da erkelerde ömür beklentisi 22,7 ve kadınlarda 26,9 yıldır. İspanya’da erkeklerde 21i,7 ve kadınlarda 26,6 yıldır. Yunanistan’da erkeklerde 21,8 ve kadınlarda 26,4 yıldır. Belçika’da erkeklerde 21,1 ve kadınlarda 25,5 yıldır. İtalya’da erkekler 20,7 ve kadınlarda 25,7 yıldır…
Her gelen iktidarın emeklilik yasalarında yaptıkları değişikliğin nedenini Türkiye’de emeklilik yaşının erken olduğunu söylemelerinin bugün yapılan OECD araştırmasının sonucunda Türkiye’de emeklilerin yüzde 80’e yakını 55 veya yukarı yaştakiler oluşturmaktadır.
Yeni yılda sağlık, mutluluk ve ekonomik ve sosyal düzenin iyi olduğu günlerde buluşmayı dileriz.
HAFTANIN SÖZÜ: Türkiye’de yaşayan emeklilerin emekli günlerini seyahat ederek geçiren yüzde kaçıdır? Emeklilerin dış ülkelere yüzde kaçı gidebiliyor? Sağlıklı yaşamaları için ne gibi sosyal hakları vardır? Sosyal yaşamlarında huzurlu ve mutlu mu? (Mehmet AKTOPRAK)