Türkiye’nin tütün üreticileri Denizli’de toplandı. Üreticilerin sorunu tütün alımı yapan 5 şirketin halen alıma başlamaması ve kilogram başına fiyatın belirlenmemesi protesto edildi.
Tütün üreticileri piyasanın açılması ve fiyatın belirlenmesini bekliyor.
Son yıllarda uygulanan tütün politikaları ile geçinmekte zorlanan üreticiler emeğinin karşılığını almamakta… Genç çiftçiler emeğinin karşılığını alamayacağını düşündükleri içinde tütün ekmek istememekte. Bugün piyasanın içinde olan 5 şirketin alımlarda beklenen üretici fiyatının altında ücret teklif etmeleriyle tütün üreticisini bitirme noktasına getirdi…
Denizli’ye gelen Aydın, Manisa, Muğla ve Uşak’taki tütün üreticileri Beş şirketin ortak hareketlerine tepkilerini ortaya koydular.
TÜTÜN ÜRETİCİLERİ ZOR DURUMDA!
Denizli’nin Kale Beldesi’nde yapılan mitinge 5 bin tütün üreticisi katıldı. Tütün alan 5 şirketin her sene Mayıs ayında uyguladıkları üreticilere boş mukavele imzalatmaları sorunu daha da büyütüyor. Şirketler bu boş mukaveleye kendilerinin tespit ettikleri fiyatı yazmaları ticari açıdan ahlaki değil!
Bu 5 şirket alım döneminde kilo başına kendi fiyatları ile tütün almaları ile baş başa kalan tütün üreticisi zararına malını satmaya zorlanıyor. Şirketlerin geçen sene kilo başına 55 liraya aldığı tütüne bu sene vereceği fiyat belli değil! Böylece sahipsiz kalan tütün üreticisi şirketlerin insafına bırakılmış oluyor…
Bu sene türün üreticisi ürettiği tütünün bu sene kilo başına 80 lirayı geçtiği ve tütünü kilogram başına 100 liradan aşağıya satmayacağı kararı açıklandı…
Bugüne kadar Tarım ve Orman Bakanlığı tütün fiyatları konusunda hiçbir açıklama yapmadı. Türk tütünü sigara piyasasında kaliteli olarak bilinir. Uzun yıllar tütün piyasası üretici ve alıcı arasında itimat üzerine kurulmuş bir ticari anlayışının tütün üreticisi aleyhine çalışmasına dur demenin zamanı gelmiş ve geçmektedir.
EMEKLİLERİN BAYRAM İKRAMİYELERİ ARTIRILMALIDIR…
Her gün gelen zamlara karşı emeklilerin dayanma gücü kalmadı.
Bu yıl Ramazan ve Kurban Bayramlarında emeklilere verilen bin 100 liranın 2 bin liraya çıkartılması düşüncesine emeklilerin tepkisi var. 2018 yılında verilen bin liranın 5 yıl içinde 100 lira artışla uygulanmasının yetersiz kaldığı görülmekte ve bu bayram iktidarın emeklilere verilecek olan ikramiye tutarı asgari ücret kadar olmalıdır…
Bu konuda muhalefet partilerin emeklilere bayram ikramiye tutarlarının asgari ücret kadar olması teklifi AK Parti+MHP tarafından reddedildi.
Seçim arifesine iktidarın seçmeni memnun etme düşüncesiyle bayram ikramiyesinin asgari ücret olabilir, düşüncesi akla gelebilir. Bekleyip görelim…
ÇAY VE SİMİT KEYFİ HAYAL OLDU…
Bir zamanlar Erdoğan çay-simit hesabı ile ekonomistlik uzmanlığı sayesinde bugün Türkiye’nin yaşadığı ekonomik iflasın görüntüsü oldu!
Gariban emekçinin yemeği olan bir çay, bir simit atıştırması hayal oldu.
Mudanya’da simit fırınları sayesinde sabah kahvaltısı, renkli zevkleri bir araya getirirdi… Demli çayın yanında simit ve beyaz peynir, zeytinin üzerine dökülen zeytinyağı ile acı biber ile servis edilen sabah kahvaltısının görümü çok güzel olur…
Küncülü sıcak simittin tadına doyum olmaz!
SİMİTİN FİYATI DURDURULAMIYOR!
Büyükşehir belediye sınırları içinde simit fiyatları son gelen yüzde 40 zamla 7 lira oldu. Gelen zamla başlayan simit satışlarında yarı yarıya azalma var.
Simitte artan girdilerin oluşturduğu doğalgaz, elektrik, un, susam ve kira fiyatlarındaki artış göstermesiyle başlayan zam furyasına garibanların ekmeği simitte katılmış oldu. Her geçen gün artan zamma karşı simitçi esnafın dayanma gücünün her geçen gün düşmesine neden oldu.
TL’nin alım gücü düşünce halkın alım gücü etkilendi. Böylece garibanın ekmeği olan simit-çay keyfi ikinci bahara kaldı…
HAFTANIN MESAJI: Ayağını yorganına göre uzatmasını bilmeyen iktidar, fakirleri aç kalmaya mahkûm etti! (Mehmet AKTOPRAK)