Son günlerde yapılan araştırmalar Türk gençlerinin geleceklerinden umutlu olmadığından yurt dışına gitmek istiyor.
Sosyoloji Uzmanları Derneği’nin (SOMDER) yaptığı araştırma sonuçlarına göre, Türk gençlerinin yüzde 81,6’sı partilere güvenmiyor ve 27,3’cü dış ülkelere gitmeyi düşünüyor. Araştırmayı okuduğumda şaşırtıcı tespitlerin yapıldığını gördüm.
SOMDER’in 18-35 yaş üzerindeki araştırmada verilerin ortaya çıkarttığı gençlerin içinde bulundukları ortamı gözler önüne seriyor. 534 kadın, 533 erkek katılımcıyla yapılan araştırmada Türkiye’nin acil çözülmesi gereken üç önemli konusu soruldu.
Katılımcıların öncelikle cevapları şu şekilde sıralandı:
Ekonominin yetersizliği yüzde 20,3’cü, Adalet yüzde 18,1 ve eğitim yüzde 15,7 oldu… Geçen yıla göre yaşam standardı durumu sorulduğunda ise tüm iş kollarında yüzde 80 bazında ‘daha kötü oldu’ cevabı alındı. Geleceğe ait beklentilerin ölçülmesini sağlayacak olan soru şöyleydi. Sizce durumunuz önümüzdeki yıl daha mı iyi olacak?
Yüzde 66,6 daha kötü olacağını, yüzde 13’ü aynı olacağını, yüzde 20,1 daha iyi olacağını söyledi…
KATILIMCILARA SORULDU: MEVCUT SİYASİ PARTİLER TÜRKİYE’NİN SORUNU ÇÖZEBİLİR Mİ?
Bu soruya katılımcıların yüzde 81,6’sı ‘Hayır’, yüzde 17,8’i ‘Evet’ cevabını verdi.
Katılımcıların siyasi partilere olan güven duymadıklarının oranı düşündürücü…
Siyasi partilerin halkın sorunlarına çözüm üretip üretmedikleri sorusuna katılımcıların yüzde 90,5’i ‘Hayır’ dedi. Bu araştırmanın sonuçları 18-35 yaşlı seçmenlerin siyasi partilerden umutlu olmadıklarını göstermesi açısından çok önemlidir…
‘Değiştirme olanağınız olsa idi hayatınızda neyi değiştirmek istersiniz?’ sorusu yöneltildi.
Katılımcıların yüzde 27,8’i yurt dışına çıkmak istediklerini, yüzde 15,4’ü maddi gelirini, yüzde 8,9’u eğitimini, yüzde 6,1’i şehrini, yüzde 6’sı kendisini, yüzde 5’i ailesini, yüzde 2,6’sı iktidarı, yüzde 2,6 hiçbir şeyi, yüzde 2’si sistemi, yüzde 1,9’u kültürü, yüzde 1,7’si her şeyi ve sağlığı, yüzde 1,1’i adalet sistemini değiştirmek istediklerini belittiler.
Gençlerin geleceklerine olan kaygılarının arttığı görülüyor. Gelecek kaygısını artıran en temel sorun bugün içinde bulundukları yaşamın düşük seviyede olmasıdır. Daha güvenli işlerde çalışanlar için bile temel ihtiyaçları karşılamamak kaygısı her zaman önemli bir duygu oluşturuyor.
HAFTANIN MESAJI:
Gençler ister çalışan, ister işsiz, isterse öğrenci olsun… Ortak keşişim noktaları umutsuz, kaygılı ve güvensizlik içinde olmalarıdır. Sorunlarının kaynağı konusunda net bir tavırlarının olmayışıdır. Eğitim düzeyi yüksek olanların ifadeleri daha anlaşılır olmakta. Eğitim düzeyi düşük olanların ifadeleri daha çok suçu siyasetçilere atarlar. (Mehmet AKTOPRAK)