Türk gençlerini ilk, orta ve lisede geleceğe hazırlayan öğretmenlerimiz ekonomik kriz içinde sosyal yaşamları stres altında…
Alım gücü düşen ve düşük zamlarla yetinmeye çalışan ve kamudaki maaş adaletsizliğinin baskısı altında yaşam savaşı veren öğretmenlerin unutulmaları kabul edilemez!
Öğretmen maaşlarına düşük zam yapılması ve kamudaki maaş adaletsizliğinin çarpıklığını ortaya koydu. 2002 yılında asgari ücretin 3,45 katı olan öğretmen maaşı 2023’te asgari ücretin 1,88 katına indi. En düşük memur maaşının 22 bin TL olması için yapılan yüzde 85 zam oranı ile başlayan ve kamuda çalışan kamu görevlilerine yapılan zam yetersiz kaldı.
Öğretmen, akademisyen, doktor ve mühendis gibi kamuda çalışan kamu görevlileri zam adaletsizliğinin altında kaldı.
Öğretmenlerin yüzde 95’inin kredi kartı borcu ve yüzde 90’ının da bankalara borcu var. Birçoğunun mesleki durumuna uygun olmayan ek işler yaparak sosyal hayatına düzen veriyor.
Bu durumda okul dışında ek iş yaparak yaşam savaşı içinde olmalarının oluşturduğu olumsuzluk içinde moralsiz sosyal hayatlarını sürdürmekte! Ayrıca, tatil yapma imkânı olmadan okuluna dönüyor… Öğretmenler, AK Parti iktidarı döneminde itibarsızlaştırma eylemi içinde olan bakanlığın tarikat ve cemaatlerle içli dışlı olmalarının yanında yapılan protokollerle okullara girmeleri sağlandı…
ÖĞRETMENLERİN ALIM GÜCÜ YÜZDE 46 AZALDI
22 yıldır iktidar olan AK Parti döneminde öğretmenlerin alım gücü yüzde 46 azaldı.
Öğretmenler arasında yapılan ayrımcılık sayesinde başöğretmen, uzman öğretmen ve vekil öğretmen gibi isimlerle öğretmenler sınıflandırıldı. Öğretmenlerin ‘öğretmen mesleği’ altında toplanmalı ve öğretmenlerin bütünlüğü sağlanmalıdır…
Bugün özel okullarda çalışan öğretmenlerin ve vekil öğretmenlerin sosyal ve özlük hakları ellerinden alınmış durumda.
Bu sorunların çözülmemesi halinde eğitim emekçilerinin sorunlarının çığ gibi büyüyecektir. Bugünkü koşullara göre eğitim emekçilerinin en düşük 39 bin 336 TL olmalı. Yeni öğretmene ödenen maaş 21 bin 599 TL’dir. Öğretmenler bir ay içinde 144 saat derse giren bir ücretli öğretmene ödenen maaş en fazla 8 bin 280 TL’dir.
Bu adil olmayan maaşların iyileştirilmesi gerekir.
Türkiye’de her sene eğitim fakültelerinden mezun olan öğretmenleri KPSS sınavını verse bile, bakanlığın tercihine takılabilir. Bakanlığın tercihleri yerleştirmeden önce açıklansa öğretmenler seçimlerini daha doğru yaparlar…
HAFTANIN MESAJI: Türk eğitimi 22 yıl içinde gelen bakanların tercihlerine göre öğretim ve eğitim için ele alınan derslerin her eğitim ve öğretimde; ilimden ve bilimden uzak uygulama içinde yapılmasını sağlamak isteyen; zihniyetin üzerinde durduğu İslam ve Arapça öğrenilmesi ile eğitimin yozlaştırılmasıdır! (Mehmet AKTOPRAK)