Yenileniyor
  • Adana
  • Adıyaman
  • Afyon
  • Ağrı
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Çorum
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Gümüşhane
  • Hakkari
  • Hatay
  • Isparta
  • Mersin
  • İstanbul
  • İzmir
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kırklareli
  • Kırşehir
  • Kocaeli
  • Konya
  • Kütahya
  • Malatya
  • Manisa
  • K.Maraş
  • Mardin
  • Muğla
  • Muş
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Şanlıurfa
  • Uşak
  • Van
  • Yozgat
  • Zonguldak
  • Aksaray
  • Bayburt
  • Karaman
  • Kırıkkale
  • Batman
  • Şırnak
  • Bartın
  • Ardahan
  • Iğdır
  • Yalova
  • Karabük
  • Kilis
  • Osmaniye
  • Düzce
--
--
--
--

Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında Mudanya (2)1673 defa okundu

kategorisinde, 30 Eki 2023 - 09:14 yayınlandı.
Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında Mudanya (2)

Mudanya’da Eğitimin Nicelikleri:

* Resmi İlk ve Ortaokullarımız: Atatürk Ortaokulu, Akköy İlkokulu, Cafer Yener İlkokulu, Çayönü İlk ve Ortaokulu, Çepni Köyü İlk ve Ortaokulu, Dereköy İlk ve Ortaokulu, Esence Süleyman Avcı İlk ve Ortaokulu, Hatice-İsmail Hakkı Kayan Ortaokulu, Hasköy İlk ve Ortaokulu, Güzelyalı İlkokulu, İkbal-Betül-Ali İhsan Çilingir Ortaokulu, Mudanya Halitpaşa Ortaokulu, M. Zeki Yazıcı İlk ve Ortaokulu, Şükrü Çavuş-Sait Eroğlu İlkokulu, Mütareke İlkokulu, Zeytinbağı İlk ve Ortaokulu, Necla Orhan Ortaokulu, Ülkü İlk ve Ortaokulu ve 12 Eylül İlkokulu olmak üzere toplamda 6 ilkokul, 5 ortaokul ile ilk ve ortaokul bir arada 12 okul var.

* Resmi Liselerimiz: Ahmet Rüştü Anadolu Lisesi, Sami Evkuran Anadolu Lisesi, Dörtçelik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Mudanya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Mürsel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Turan Tayan Anadolu Lisesi, Şehit Cüneyt Bursa Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi, Mudanya Anadolu İmam Hatip Lisesi, Güzelyalı Anadolu, Mudanya Halk Eğitim Merkezi olmak üzere toplam 4 Anadolu, 4 Mesleki, 2 İmam Hatip Lisesi ve bir Halk Eğitim Merkezi bulunmaktadır.

* Özel İlk ve Ortaokullar: Emine Örnek İlkokulu, TED Bursa Özel Ortaokulu, Bursa Bahçeşehir Ortaokulu, Mavi Dünya İlk ve Ortaokulu, Emine Örnek Koleji, Yedi Renkli Çınar Ortaokulu, Bursa Bilfen İlk ve Ortaokulu, Bademli Sınav Koleji (ilk) Mudanya Yolu Farklı Kalite Modern İlk ve Ortaokulu, Mudanya Venüs Kampüs Ortaokulu, Çağdaş Öncü Bademli İlk ve Ortaokulu, Bursa Koleji bulunmaktadır.

* Özel Liseler: Bademli Sınav Koleji Anadolu Lisesi, Balat Özgün Anadolu Fen Lisesi, Bursa Bahçeşehir Koleji Anadolu Lisesi, Bursa Bilfen Anadolu Lisesi, Bursa Venüs Kampüs Anadolu Lisesi, Bursa Venüs Kampüs Fen Lisesi, Yedi Renkli Çınar Anadolu Lisesi, Yedi Renkli Çınar Fen Lisesi, Emine Örnek Fen Lisesi, Mavi Dünya Lisesi, Mudanya Yolu Farklı Kalite Modern Anadolu Lisesi, Bursa Venüs Kampüs Fen Lisesi, Bursa Kültür Anadolu Lisesi, Bursa Kültür Fen Lisesi ve TED Koleji var.

* Resmi okul sayıları ile özel okul sayılarını karşılaştırdığımızda ilçemizde özel eğitim kurumlarının bir adım önde olduğu görülmektedir. Bu konuda yorumu siz değerli okurlarıma bırakıyorum.

* Üniversite (Fakülte ve Yüksek Okul): İlçemiz Çağrışan Mahallesi’nde “Özel Mudanya Üniversitesi” ikinci yılını tamamlamaktadır.

Şükrü Çavuş Mahallesi sınırları içinde yer alan “Güzel Sanatlar Fakültesi’nin” binası Sayın Mehmet Agah Bursalı’nın Mudanyalılara armağanıdır. Huzur evi olarak yapılmış, fakülte yerleşkesi olmuştur.

Bu fakültemiz iki bölümden oluşmuştu. “Sahne Sanatları Bölümü” ve “El Sanatları” (resim, heykel ve plastik” vardı. Ancak El Sanatlar Bölümü binanın fiziki yetersizliği ve bir ek binayı yapamadığımız için Uludağ Üniversitesi Kampüsü’ne geri alındı.

Elimizde Sahne Sanatları Bölümü kaldı. Burada eğitim alan gençlerin edindiklerini pratikte uygulayarak biz Mudanyalılara tiyatro kültürümüzü geliştirecekleri bir sahneleri yok. Yani ilçemizde bir “Güzel Sanatlar Fakültesi” var ama gençlerimize ve bizlere yararı olmuyor.

Oysa bu konuda bir dernek kurulmuştu. Ancak o derneğe de sahip çıkılmadı. Bir Uğur Mumcu Kültür Merkezimiz vardı, şimdi o da kapalı.

* Milli Eğitime bağlı Kur’an Kursları: Akşemseddin Kur’an Kursu, Siteler 4-6 yaş grubu Kur’an Kursu, Doğan Kur’an Kursu, İlçe Müftülüğü’ne bağlı Kur’an kursları ile ilgili bilgilere ulaşılamadı.

*

Sevgili okurlar, sizlere ilçemiz coğrafi sınırları içinde var olan resmi ve özel okullarla ilgili ad ve sayısal bilgileri sunmaya çalıştım.

Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında Mudanya’daki eğitim kurumlaşmasının, ülkemizin standartlarına göre (eksikler olsa da) iyi bir durumda olduğunu söyleyebiliriz.

Sevgili okurlar, genelde resmi okullarımızda velilerden alınan katkı ve kayıt parası ile ilgili şikayetleri duyuyoruz. Yetkililer alınmaması gerektiğini söylüyorlar. Ama okulların ihtiyaçları ile ilgili yeterli ödeneği gönderiyorlar mı? Göndermiyorlar ki, okul yöneticileri öğrenci velilerinden katkı isteme durumunda kalıyorlar.

Sevgili öğrenciler ve velileri, okulların ısınma, aydınlanma, temizlik ve araç gereç gibi ihtiyaçları var. Okul yöneticileri ve öğretmenler bu ihtiyaçların giderilmesi konusunda görevli ve sorumludur. Gönderilen ödenek yeterli olmayınca sizlerden yardım bekliyorlar.

Okul yöneticileri, Okul Aile Birliği eliyle bu yardımları alırken, elbette öğrenci velilerinin maddi gücünü hesaba katmaktadır.

Okullarımıza yapacağımız destek çocuklarımızın sağlıklı bir mekanda eğitimini sağlayacaktır. Gücümüz oranında yardımı olunmasını emekli bir öğretmen olarak yazmamın bir görev olduğunu düşünüyorum.

Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında eğitime vereceğimiz katkı bizler için unutulmayacak bir onur olacaktır.

CUMHURİYETİMİZİN 100′ÜNCÜ YILI KUTLU OLSUN!

YAŞASIN TÜRKİYE CUMHURİYETİ!

Google News Mudanya Haberleri Telegram MUDANYA Kanalı
Haber Editörü : Tüm Yazıları
Mudanya Bizim | 47 köy ve mahalleleriyle
YORUM YAZ