2006 yılı Şubat ayında göreve başladığım Mudanya Kent Konseyi’nde iki proje için Mudanya Belediyesi ile iletişime geçtik.
1-) “Nasıl bir Mudanya olsun!” ilçemizin öğrencilerinin yazı, resim vb. yeteneklerini sergileyecekleri ödüllü bir yarışma düzenledik. Belediyemizin katkıları ile olumlu sonuçlar elde ettik. Çocuklarımızın yaşadıkları kenti değerlendirmelerini sağladık.
2-) Yine ilçemizin tarihi, coğrafi (doğal yapısı) ekonomik, ulaşım, altyapı, eğitim-kültür-turizm ve demografik yapısını belgeleyen bir “Mudanya Kitabı” oluşturulması idi.
Çalışmalarımızı belediyemi Kültür Müdürlüğü ile işbirliği içinde yürütüyorduk.
Kaymakamlıktan aldığımız onayla, kurum ve kuruluşlardan oluşan bir çalışma grubu oluşturduk. Kitapla ilgili bilgi ve belgeleri bu çalışma grubu ile hazırlamaya başladık.
Ancak bizim taslağını hazırlamaya başladığımız kitap yerine, belediyemiz farklı bir yol izleyerek, Mudanya’nın tarihini ve tarihi yapılarını belgeleyen bir kaç kitap üretti. 2006-2014 yılları arasında üretilen kitapların Mudanya Belediyesi ve Mudanya Kent Konseyi arşivlerinde olması gerekiyor.
2014 yılı yerel seçimler sonrası ilçemiz belediyesinde 1989 yerel seçimlerinden sonra (25 yıl) bir sosyal demokrat belediye hizmet verecekti. Biz de Mudanya Kent Konseyi olarak bu hizmetin içinde yer alarak, projeler üretmeye başladık. Mudanya Köyleri Kitabı bu projelerden biriydi.
Mudanya Kent Konseyi bünyesinde oluşturulan Eğitim ve Kültür Çalışma Grubu‘nun başkanlığını araştırmacı öğretmen, değerli arkadaşımız merhum Hüseyin Genç (saygıyla anıyorum) üstlenmişti. Kitabın içeriğinde her köyün kuruluşu ile ilgili tarihi bilgiler, doğal yapısı, ulaşım sorunları, demografik oluşumu, sosyo-kültürel yapısı ve önemli kişileri yer alacaktı.
2015 yılı ortalarında başlattığımız bu projemiz için gereken bilgi ve belgeleri toplamak üzere ilçemizin köylerini tek tek ziyaret ettik.

Köy muhtarlarımız ve köyün yaşlı bilge kişileriyle görüştük. Değerli arkadaşım Hüseyin Genç, elinde kalem, küçük not defterine anlatılanları yorulduğunu hissettirmeden yazıyordu.
Her köyün genel görüntüsünü uzaktan ve yakından fotoğraflıyorduk. Fotoğraf çekimlerinde bizlere yardımcı olan belediye ve Kent Konseyi personeline teşekkürlerimizi iletiyorum.
Bu çalışmalarda elde edilen bilgi ve belgelerin kitap taslağı olarak hazırlanmasında katkı koyan Hüseyin Genç’in kızı merhume Türkan Genç‘i ile oğlu Barış Genç‘i siz değerli okurlarımızın tanımasını ve hazırlanan kitaba ne kadar önem verildiğinin bilinmesini istiyorum.
Artık kitabın basımı için Mudanya Belediyesi ile iletişime geçmenin zamanı gelmişti. Kitap adedinin tüm köylerdeki hane sayısına, ilçemizdeki kurum-kuruluşlarına ve Mudanya Belediyesi ile Kent Konseyi’ne (gelen ziyaretçilere verilmek üzere) yeteri kadar olmak üzere hesaplanması yapılarak basımının yapılmasını ilettik.
Belediyemiz Eğitim-Kültür yetkili ve sorumlusu günün başkan yardımcısı (Mudanya Belediye Başkanının yönlendirmesi) ile yaptığımız görüşmelerde projemizi tüm detaylarıyla aktardık. Tahmini 90-100 sayfayı kapsayacak olan kitabın basım işinin yapılmasını talep ettik.
Ancak tahmini 30-35 bin TL tutarında olabilecek baskı için maliyetin çok olduğu gerekçesiyle kitap baskısı maalesef yapılamamıştır. Yazık oldu! Böylece köylerde yaşayan halkımızın birbirlerini tanıma, çevreleri ile ilgili bilgileri edinmelerinden mahrum edildi.
Kitapla ilgili bilgi ve belgeler elimizde bulunmaktadır.
İlgilenecek yetkililere duyuruyoruz.
Her eleştiri öneri olarak değerlendirilmelidir.
Biz verelim parasini
Eyl 26, 2023 15:10