-Geçen haftadan devam-
Geniş bir reklam kampanyasıyla desteklenen kumbara uygulaması hakkında Genel Müdür Celal Bayar, 1930’ların başında şöyle diyecektir: “1928’de İş Bankası İdare Meclisi’nde bir karar. Milletin ruhunda gizli kalan tasarruf definesini ortaya çıkarmak. Kullanacağımız kumbaraların sayısı üzerinde tereddüt hasıl oldu. Bin kumbara kafi diyenler oldu. Bir müddet sonra 2 bin, 10 bin, bugünse İş Bankası’nın vatandaşlara açtığı küçük cari hesap ve dağıttığı kumbara sayısı 50 bini aşmıştır. 1924-1934 ve yine o yıllara ait 1932-1933 İş Bankası’nın basında yayınlanan bazı reklamlar.
İŞ BANKASI KUMBARALARI
1- Kumbara sahipleri 1933 Birinci Kurası 1 Nisan’da çekilecek.
İş Bankası memlekette tasarruf hareketini teşvik gayesiyle kumbara sahiplerine her sene 5 bin lira mükafat veriyor. Kuraya girmek için 1 Mart 1933 tarihine kadar tasarruf mevduatınız asgari 5 lira olmalıdır. Şubat sonuna kadar siz de bir kumbara alarak para biriktiriniz.
2- Paranı İş Bankası’na emanet et, rahat uyursun.
3- Yarın rahat etmek için paranı İş Bankası’nda topla, ikramiye olarak yine o yıllara ait başka bir reklamda ise, “3 Kasım çekilişinde mudilerine 2 kişiye bahçeli ev verirken daha ileri tarihlerdeki başka bir çekilişte ise tasarruf sahiplerine çeşitli miktarlarda para ikramiyelerin yanı sıra bu kez 12 ev ve bu ikramiye evlerin veraset ve intikal vergisini bankamız öder” diyerek de not düşülür. 1933 yılında 9.’uncu kuruluş yıldönümünde Yalova’da kendisine bir saygı ziyaretinde bulunan İş Bankası heyetine Atatürk’ün söylediği şu sözler aktarılır.
İş Bankası’nın 9. yıldönümünü bütün mensuplarını tebrik ederim. İş Bankası mütevazi bir sermaye ile işe başlamıştı. Fakat manevi sermayesi çok büyüktü. Çünkü işin başında gayet kıymetli, herkesle iyi geçinen ve sebatlı Celal Bey ve onun yanında bir kaç kişiyi geçmeyen güzide arkadaşlar bulunuyordu. Bu maddi sermayenin yüzlerce misli ile işe başlamış ve hiç muvaffakiyet göstermeden batmış nice müesseseler tanırız. Demek ki bir müessesenin yaşaması, inkişaf etmesi, muvaffak olması o müessesenin başına geçenlerin dürüst ve imanlı zatlar (kişiler) olmasına bağlıdır. Banka memleketimizin iktisadiyatına çok yararlı hizmetler ifa etmiştir. Bence bütün bu hizmetin fevkinde daha büyük olan bir hizmetin de bankacılığa gençlerimizin yetiştirmiş olmasıdır. En çok bununla iftihar ederiz. Ayrıca İş Bankası, Türk kadınlarının zekavet ve kabiliyetlerinin bankacılık sahasında inkişafını temin eden ilk müessesedir.
Ayrıca yine yurt dışında şubesi olup, yine yurt dışında şube açan da ilk Türk bankası olup, 1933’te Hamburg, 1934 İskenderiye şubeleri başta olmak üzere o yılardan günümüze dek dünyanın pek çok ülkesinde onlarca şubesi ve binin üzerinde çalışanıyla örnek bir kuruluş olup,ü ülkemizdeki diğer bankalara göre açık farkla birinci sırada yer almaktadır ki, bunu teyit eden ve basında çıkan bir yazıyı birlikte okuyalım:
İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Adnan Bali’nin açılış konuşmasının ardından kürsüye gelen Genel Müdür Sayın Hakan Aren’in uzun konuşmasının şimdilik kısa bir özetiyle yazımıza devam edelim.
“Cumhuriyetimizin ve Bankamızın 100’üncü yıllarını kutladığımız çok özel bir dönemden geçiyoruz. Ne mutlu bize ki, bankamız uluslararası kuruluşların yaptığı çalışmalarda da Türkiye’nin marka değeri en yüksek bankası olarak yer alıyor. Global Fnance’a göre bankamız Türkiye’nin en iyi bankası ve İş Cep ise dünyanın en iyi mobil uygulaması seçildi. Brand Finance’in 2024 yılına ilişkin Banking 500 Raporu’nda bankamız en yüksek marka değeri ile Türk bankaları arasında lider konumda yer aldı. Kurucumuz Mustafa Kemal Atatürk’ün bizlere emanet ettiği bankamıza hepimiz gözümüz gibi bakıyoruz. 26 Ağustos 2024 tarihinde kuruluşumuzun 100. yılını kutladık. Ne mutlu bizlere ki, asırlık bankamızın bugüne kadar dimdik ayakta tutmayı başardık…”
– SÜRECEK –