Peşinen şimdiden söyleyeyim… Biraz uzun olacak ama bu yazıyı okuyan belli bir kesim mutlaka kızacak, homurdanacaktır. Kimsenin savunuculuğunu yaptığımız yok! Ancak olan-biteni de, sapla-samanı karıştırmadan aktarmak görevimiz.
Birazdan anlatacağım konu gündemi 5 yıldır meşgul ediyordu…
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nce Recep Altepe döneminde Mudanya’da düzenleme çalışmalarına başlanan yaklaşık bir kilometrelik sahil bandının uzunca süren inşaat çalışmaları sırasında kaldırılmıştı meşhur tabela… Kordon boyunun açılışı 2019 yerel seçimleri öncesinde, 2018 yılında dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş‘a nasip olmuştu.
Yaklaşık bir kilometrelik sahil bandının resmi açılışıyla birlikte bulvara eski ismi olan ‘İsmet İnönü Bulvarı‘nın konulup konulmayacağı belli aralıklarla bugüne kadar gündem konusu olmuştu.
*
Konuyu ilk gündeme getiren isim; açılışın olduğu sene 2018’de, Soyer Kazancı başkanlığındaki Mudanya Kent Konseyi‘nden gelmişti.
Kazancı, 1989-1994 döneminde Mudanya Belediye Meclisi’nce verilen ‘İsmet İnönü Bulvarı’ adının korunarak, tabelasının da daha önceden olduğu gibi kordonun uygun bir kaç yerine konulması gündeme getirmişti. Kent Konseyi’nin bu talebi açıklamayla kalmamış, Kazancı başkanlığındaki yönetim; siyasi yönden de yerel mecliste sandalyeleri bulunan partileri ziyaret ederek, kamuoyu oluşturmanın ilk adımlarını atmıştı.
O dönemde İYİ Parti‘nin Mudanya kurucu başkanı Fehim Çaptık, konseyin bu çağrısını Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi’nde mevcut partili üyeleriyle gündeme getireceklerinin sözünü vermiş ve bu sözü o dönemdeki meclis toplantısında Büyükşehir’de gündeme getiren ilk parti olmuştu.
Bu gündem maddesi sonuca ulaşmasa da, yazışma ve verilen önergeler sadece kayıtlara ve arşivlere girebilmişti.
*
2019’da yapılan yerel seçimlerle birlikte her iki belediyenin başkanları değişmese bile, meclis üyelerinin çoğu yenilenmiş ve yeni yönetimler göreve gelmişti. Bu kez yeni dönemde konu; yerel seçimlere CHP’den giren ve bir süre mecliste bağımsız kalan şimdinin Memleket Partili üyesi Mehmet Er‘den getirilmişti.
2021 yılı Eylül ayında Mudanya Belediye Meclisi’ne önerge veren Mehmet Er; 7,5 yıldır İsmet İnönü’nün kurucuları arasında yer aldığı CHP’nin Mudanya’da iktidarda olmasına rağmen ‘İsmet İnönü’ adını taşıyan hiçbir sokak, cadde, eser, bina ve park bulunmadığını belirterek, isminin olduğu tek yer olan İsmet İnönü Bulvarı’nın da Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ideolojik yaklaşımı dolayısıyla kaldırıldığını öne sürmüştü. Er, önergesinde, İsmet İnönü’nün isminin yeniden sahil bulvarına verilmesini ve Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi’ne bu konuda başvuru yapılmasını talep etmişti.
Ancak Mudanya’da Mehmet Er’in verdiği önerge, Belediye Başkanı tarafından okutulmadığı gibi gündeme dahi aldırılmamıştı!
*
Bu önergenin üzerinden 2 yıl geçtikten sonra geçtiğimiz Mart ayında totemi hazırlayarak bulvarın Mütareke Müze Evi’ne bakan kısmı ile BUDO İskelesi’ne bakan bölümüne iki ayrı totemi kimseye sormadan (!) yerleştiren Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, yine bir halkla ilişkilerinin zayıfladığı ve düşüşe geçtiği bir dönemde meşhur totemlerle poz vermişti.
Bunun üzerine Büyükşehir Belediyesi, İlan ve Reklam Uygulama Yönetmeliği’nin 7.2’nci maddesine atıfta bulunarak, “Büyükşehir sorumluluğundaki alanlara ticari reklam maksatlı pano konulamaz. Kamu yararına bilgilendirme ve tanıtım maksatlı çalışmalar gibi ticari gelir getirmeyen hizmet sunumu yapılan iletişim panoları için Büyükşehir Belediyesi’ne başvuru yapılarak, izin verilmesi halinde konulur” hükmü uyarınca izinsiz konulan totemlerin kaldırılması için Mudanya Belediyesi’ne resmi yazı gönderdi.
Bunun üzerine Başkan Türkyılmaz, suçunu örtmek için ‘tarih sömürüsü’ne başvurdu ve tabelanın konulduğu yerle ilgili gündem saptırmaya çalıştı.Büyükşehir’in bu yazısına karşılık, “2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü‘nün adının verildiği bulvara konulan totemlerin kaldırılması istendi” diyerek basına servis ettirdiği haberde kullandığı görselde ise, Mudanya Belediyesi logosunu fotoğraf düzenleme programıyla sildirerek, Büyükşehir’in ‘İsmet İnönü’ isminden rahatsız olduğu algısını yapmaya çalıştı.
*
Aradan 7 ay geçti…
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nce hazırlanan ve üzerinde İsmet İnönü adının da yazılı olduğu totemlerin Mudanya Belediyesi’nin izinsiz konuşlandırdığı totemlerin önüne yerleştirilmesi, yıllardır süregelen yetki karmaşasında yeni bir patlak vermesine daha neden oldu.
Mudanya’nın yönetmeliklere aykırı olarak izinsiz konuşlandırdığı totemlerin Büyükşehir ekiplerince kaldırılmasına tepki göstererek halkı galeyana getiren Başkan Türkyılmaz, hızını alamayıp İnönü’ye hakaret edildiğini de öne sürdü; yetmedi, ‘İsmet İnönü’ adı üzerinden yeni reklam ve gündem malzemesi olmaya çalıştı.
Türkyılmaz, meşhur randıman (!) danışmanının ağdalı anlatımıyla sosyal medya üzerinden de yaptığı canlı yayında ucuz siyasetine partiyi ve partilileri de alet etti!
*
Bu konuda da ilk tepki, 5 yıl önce olduğu gibi yine İYİ Parti’den geldi.
İYİ Parti Mudanya İlçe Başkanı Ersin Erdönmez, olayı trajikomik bulduğunu belirterek, “Alinur Aktaş ile Hayri Türkyılmaz kayıkçı kavgasına tutuştu! Mudanyalılar soruyor: Bunun adı ne yarışı” diyerek tepki gösterdi.
Ucuz bir PR yarışı olduğunu öne süren Erdönmez, bu durumu iki belediye başkanına da yakıştıramadığını belirtti. Erdönmez açıklamasında, “Mudanyalılar haklı olarak Büyükşehir’e de, Mudanya’ya da tepkililer. ‘Biz başkanların hizmette yarış veya rekabet etmelerini beklerken, onlar bir bulvarın adını paylaşamıyorlar’ diyorlar. Doğrusu, bunun adının halk dilinde ne yarışı olduğunu da herkes biliyor. Bir yığın sorunla boğuşan Mudanya, dişe tırnağa dokunur hizmetler bekliyor. Kayıkçı kavgası değil!” ifadelerini kullandı.
*
Mudanya Belediye Meclisi’nin Memleket Partili Üyesi Mehmet Er, iki yıl önce verdiği önergesini mecliste gündeme almayan Başkan Türkyılmaz’ın şov dolu tabela siyasetini belgeyle gündeme getirdi.
2021 yılında meclise sunduğu ve okutulmayan önergeyi sosyal medya hesabından paylaşarak hatırlatmalarda bulunan Er, her fırsatta ‘kanun ve yönetmelikler ne diyorsa onu yapıyorum’ diyerek kaçak yapıları yıkan Başkan Türkyılmaz’ın kanuna aykırı olarak kaçak tabela yerleştirmekten suçüstü yakalandığını öne sürdü. Er, “Yazan Türkyılmaz, yöneten Türkyılmaz, oynayan Türkyılmaz…“ yorumunda bulundu.
*
Mudanya Belediye Meclisi’nin MHP’li üyesi ve Grup Sözcüsü Bülent Erden de, Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz’ın kin ve hamaset siyasetiyle Mudanyalı’nın hayatını zindan ettiğini öne sürdü. 2014 ve 2023 yılları arasında geçen 55 ayda gerçekleşen 107 Büyükşehir Meclisi’nden sadece 4’üne katılım sağlayan ve birini de yarıda bırakarak salonu terk eden Türkyılmaz için vatandaşların toplamda 3,5 toplantıya katılan bir belediye başkanının samimiyetine inanmadığını söyledi.
Yasa, yetki ve yönetmeliklere bakıldığında uygulamada, tabela beğenilsin yada beğenilmesin Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığının doğru olduğunu belirten Erden,”Zamanlama, uygulama noktası, işlem sırası tartışılabilir ancak Türkiye Cumhuriyeti yasa ve yönetmeliklerle yönetilir. Bursa Büyükşehir Belediyesi de hoşumuza gitsin gitmesin yönetmelik çerçevesinde hareket etmiştir” değerlendirmesinde bulundu.
**
Gelişmeler üzerine siyasi parti ve meclis üyelerinden gelen söylemler ve mesajlar böyleydi.
Şimdi bir de Türkyılmaz’ın ve randıman danışmanının galeyanıyla tabela siyasetine soyunan CHP’nin gerek Mudanya, gerekse Bursa’daki çiçeği burnundaki yeni il ve ilçe başkanlarının açıklamalarına bakalım!
Bursa’dan kalkıp gece Mudanya’ya gelen CHP Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş, Mudanya’dan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a sorular yöneltmiş.
“Halkımızın vergileri tabela belediyeciliği ile çarçur ediliyor” diyor Başkan Yeşiltaş ve ekliyor:
“Bu tabelaları kime kaç paraya yaptırıyorsunuz? Bu tabelaların maliyeti nedir? Bu algı operasyonlarını yapacağınıza şaşalı ve görkemli tabelalarınıza ödediğiniz paralar yerine hangi hizmetleri yapabilirsiniz? Bunları hiç düşündünüz mü? Bursalıların çöpe atacak parası yok. Halkımız sizden hizmet bekliyor siz inatla yapmayıp sadece tabela asıyorsunuz. Yerel seçim öncesinde huzursuzluk ve kaos ortamı yaratarak oy toplama peşine düşen Alinur Aktaş’ı ve Bursa Büyükşehir Belediyesi yöneticilerini nezakete davet ediyorum”
*
Peki Sayın Başkan; siz şimdi sorabiliyor musunuz egosu yüksek sevgili Hayri Başkanımıza!
Bugüne kadar Mudanya’nın çeşitli noktalarında yerleştirdiği totemlerde, sevgililer günü, kadınlar günü, babalar gününde aile boyu fotoğraflarıyla kendi özel reklamlarını nasıl yaptırdığını… Boy boy söz verdik gerçekleştirdik algısıyla iş bitiriciliğini?!
Sorabiliyor musunuz; tabelaların kaç paraya yaptırıldığını, maliyetini?!
Sorabiliyor musunuz; önceki dönemlerde ilçeye kazandırılan ve hazır binalara konan, bir kaç makyaj ve tabela değişikliğiyle yatırımı sıfırdan kendisi yapmış izlenimini vermesini… Var olanları dahi koruyamayan, ‘satmayacağım’ dediği yerleri dahi çatır çatır satan zihniyetini?!
Sorabiliyor musunuz; şaşalı ve görkemli bol şenlik ve kutlamaların maliyetini, ödenen temsil ağırlama giderlerini?!
Peki ya Sayın İl Başkanı; ‘Bursalıların çöpe atacak parasının olmadığını’ düşünürken, siz hiç düşündünüz mü Bursa’dan, Mudanyalıların da çöpe olduğu kadar, ‘lahit’ görünümlü boş saksılara dahi atılacak paraları olmadığını?!
Düşündünüz mü; Ankara yollarında VİP minibüsü ve midibüslere harcanan akaryakıt giderleri ile 8 günlük yürüyüş adı altındaki gezinin Mudanyalılara maliyetini?!
‘Siz inatla yapmayıp sadece tabela asıyorsunuz’ diyorsunuz ya Bursa Büyükşehir Belediyesi için…
Peki ya partinizi temsil eden sevgili Hayri Başkanımızın da inatla, barışın ve kardeşliğin başkenti Mudanya’mızı; harami, hak, hukuk, adalet, özgürlük, sol yumruk hamasetiyle krizin başkenti haline nasıl dönüştürdüğünü görebiliyor musunuz?!
Mudanya’nın kaybedilen geçmiş 30 yılına, her geçen 5 yılda yeni 30’ar yıl daha eklediğini fark edebiliyor musunuz?!
Unutmayın ki; halkımız sizlerden de gerçek anlamda siyaset ve siyasetin gereğinin yapılmasını bekliyor.
Yaklaşan yerel seçim sürecinde de; gerek başkanlık, gerek meclis, gerekse de partinizin ilçe yönetim kademesinde yüzü Mudanya’ya ve Mudanyalıya dönük olanları ortaya çıkaracağınızı umut ediyor ve bekliyoruz.