1940’da Konya’da doğmuştur. Cumhuriyetin ilk kadın veterinerlerinden Meliha Öktem ve yine veteriner Ali Öktem’in oğullarıdır.
Ailesinin görevi gereği çocukluğunun bir bölümü Muş’ta geçmiştir. Bir çok yer gezip görmüştür. Annesinin teşvikiyle girdiği bir resim yarışmasında birinci oldu. Yaptığı resim, ilkokul düzeyini aşar nitelikte olduğu için üstün başarılı sayıldı. Liseye Edirne’de başladı. Aile, İstanbul’a tayin olunca, Pertevniyal Lisesi’ne kaydolur. O zamanki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu’nun açtığı yarışmada seramik bölümünü birincilikle kazanır. Dünya Genç Heykeltıraşlar Yarışması’nda birinci olur.
Babasına verdiği söz üzerine önce İktisat Fakültesi, ardından da 1965 yılında Tatbiki Güzel Sanatlar Okulu’nu bitirir. Aynı okulda asistan olur. Bir çok yarışmaya katılır. Yakın arkadaşı Haluk Tezonar’ın kız kardeşi Sema Tezonar ile tanışıp evlenir.
Babası Ali Bey, mesleğinin son yıllarında Bursa’da görev yapmaktadır. Oğluna mesleği ile ilgili bir atölye kurması için Gemlik Küçükkumla’dan bir yer satın alır. 1966 yılında Tankut Öktem atölyesini burada kurarak sanat çalışmalarına devam etti. 1972 yılında bağımsız olarak ilk heykelini Bursa’nın Orhangazi ilçesinde Orhan Gazi heykelini yapmakla başladı. Cumhuriyet’in 50. yıldönümündeki yarışmada üç birincilik alarak çok figürlü anıtlar yapmaya başladı.
Mudanya’da İskele Meydanı’nda bulunan “Balina Ailesi” heykelini 1984 yılında kendisi yapmıştır. Baba, ana ve iki yavru balina kompozisyonu Mudanya’ya çok da yakışıyor.

Güzelyalı’da da “Yunus Balığı”, “Zeytin Ağacı” ve “Denizler ile Martılar” adlı heykellerinin yanı sıra 2006 yılında Beyazkayalar Mevkii’nde 4 metre 40 santimetre boyutunda “Kartal” heykeli ile şehit Piyade Binbaşı Ercüment Türkmen’in anısına “Komando” heykelini yapmıştı. Komando heykeli, ölümünden sonra 2008 yılında Güzelyalı’ya konuşlandırılmıştır.
Yurt içinde ve yurtdışında bir çok sanat eseri meydana getirdi. 1988’deki Harbiye Anıtı heykelinin fotoğrafı, dünyaca ünlü TIME Dergisi’nde yayımlandı. 2007 yılında Boğaz Köprüsü’nde geçirdiği trafik kazası sonucu vefat etti.
Yazanlar: – Hüseyin GENÇ
– Namık Kemal ŞAHİNTÜRK