Mudanya’da Hayri Türkyılmaz’ın belediye başkanlığı döneminde restorasyonu Bursa Valiliği’nin kaynaklarıyla yapılan Tirilye Taş Mektep’in Sergi Salonu bölümün iki yıl önce ismi verilen Türkiye’nin ilk sümerologu Muazzez İlmiye Çığ, 110 yaşında Mersin’de hayata gözlerini yumdu.
Ünlü arkeolog ve dilbilimci Bursa doğumlu Muazzez İlmiye Çığ, Sümer uygarlığı üzerine yaptığı araştırmalarla çığır açmıştı. Mersin‘in Mezitli ilçesindeki özel hastanede rahatsızlığı dolayısıyla yoğun bakımda tedavi gören Çığ’ın vefatını, yazarı olduğu Kaynak Yayınları duyurdu.
Yayınevinden yapılan paylaşımda, “Türkiye’nin aydınlanma mücadelesinin yorulmak ve yaşlanmak bilmeyen değerli bilim kadını, son Sümer Kraliçesi, değerli yazarımız Muazzez İlmiye Çığ’ı kaybettik. Ailesinin, okurlarının ve ülkemizin başı sağ olsun” ifadeleri kullanıldı.
Türkiye’nin ilk yaşayan sümerologu Çığ’ın adı Mudanya Tirilye’de yaşatılacak
MUAZZEZ İLMİYE ÇIĞ KİMDİR?
20 Haziran 1914 tarihinde Bursa’da doğan Muazzez İlmiye Çığ, 1919’da 5’inci yaş gününü kutladığı sırada Yunan Ordusu tarafından İzmir’in işgal edilmesi üzerine öğretmen olan babası, ailesinin güvenliğini sağlamak için Çorum’a taşındı ve genç Muazzez burada ilköğrenimini tamamladı. Ayrıca Fransızca ve keman dersleri aldı.
1926’da sınavla Bursa Kız Muallim Mektebi’ne girdi ve 1931’de, 17 yaşına geldiğinde ilkokul öğretmeni yetiştiren bu okuldan mezun oldu.
Çığ’ın en önemli eserlerinden biri, Sümer tabletlerinin çözümlenmesi ve yayınlanması üzerine yaptığı çalışması olmuştur.
Topkapı Müzesi Müdürü M. Kemal Çığ ile evli olan Muazzez İlmiye Çığ’ın iki kızı vardır. Oyuncu Zafer Ergin’in de teyzesidir.