Mudanya’nın Tirilye ve Çağrışan mahalleleri yerel meclis kararıyla ‘kırsal yerleşik alandan’ çıkarıldı. Göynüklü’nün 1/5 bin ölçekli Nazım İmar Planı’nda bulunan ‘kırsal yerleşim alan’ sınırının geçtiği parsellerin tamamı ile onaylı kırsal/köy yerleşik alanları/gelişme alan sınırı bulunan 22 mahalle ile kırsal alan sınırı bulunmayan 10 mahalledeki tapu kayıtlarında ‘köy içi’ yazan parseller ‘kırsal yerleşik alan’ olarak belirlendi. Bademli ve Hasköy mahallelerinin kırsal sınırlarında ise değişiklik yapılmadı.
Mudanya Belediye Meclisi, Kasım ayına ilişkin olağan meclis toplantısını gerçekleştirdi. İmar Komisyonu ile Plan ve Bütçe Komisyonları’nda görüşülen ortak rapor, meclisin ana gündemini oluşturdu.
Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç‘ın başkanlığındaki meclis toplantısında komisyondan oy çokluğuyla meclise gelen kırsal mahalle ve kırsal yerleşik alan sınırları ile ilgili gündem maddesi yaklaşık bir saat süren tartışma ve görüşmeler sonrasında katılımcı AK Parti ve MHP’li üyelerin 8 ret oyuna karşılık CHP’li üyelerin 19 kabul oyu ile oy çokluğuyla meclisten geçti.
Kırsal/köy yerleşik alanı ile ilgili İmar Komisyonu’nda şerhi bulunan AK Partili Meclis Üyesi Emre Akdemir, mecliste de detaylı bir konuşma yaptı. AK Parti Grup Sözcüsü Yusuf Alper Ömeroğulları ve Meclis Üyesi Volkan Biçer‘in de desteklediği konuşmalara, Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç’ın yanı sıra İmar Komisyonu Başkanı CHP’li İmar Komisyonu Başkanı Leyla Olgaç Kamalı da karşı açıklamalarda bulundu. Görüşlerin uzaması üzerine Başkan Dalgıç, kırsal/köy yerleşik alan sınırları ile ilgili hazırlık çalışmasında yer alan belediye memurunu meclise davet ederek meclis üyelerine sunum yaptırdı. Mecliste, bazı mahalle muhtarlarına da söz verildi.
DALGIÇ: VERGİ ADALETSİZLİĞİ ORTADAN KALDIRILACAK!
Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, 27 kırsal mahallenin yerleşik alan sınırlarında yapılan düzenlemelerle vergi adaletsizliğini ortadan kaldıracaklarını belirterek, “Kaçak yapılaşmanın önüne geçecek, birinci sınıf tarım arazilerinin korunmasını sağlayacağız” dedi.
AKDEMİR: MUDANYA’NIN YÜZDE 90’I KIRSAL ALAN OLMA ÖZELLİĞİNİ YİTİRİYOR
AK Partili meclis üyeleri, eski karara göre kırsal mahalleyken kırsal yerleşik alana çevirerek daraltma yapıldığını öne sürdü. Söz konusu komisyon raporuna göre Mudanya’nın 369 bin dönümlük yüzölçümünün yaklaşık 330 bin dönümünün kırsal alan olma özelliğini yitirdiğini iddia etti. Köy olarak kabul edilen her yerde kırsal mahalle kavramını köy yerleşik alan sınırlarına indirerek kırsal alan tanımının yapıldığını belirten AK Partili üyeler, alınacak bu kararla kırsal alanda yaşayan vatandaşların çeşitli muafiyetler konusunda problem yaşayacaklarını öne sürdü. Böylelikle bu alanlarda içme ve kullanım suyu olarak belirlenen ücretlerin 4 katına kadar çıkabileceğini belirten AK Partili Meclis Üyesi Emre Akdemir, köy alanı belirlenmemiş yerde tapu kaydında köy içi yazmıyorsa üstünde, içinde ne sahip olursa olsun mahalle statüsünde vergilendirilmesinin adaletli olmayacağını düşündüklerini söyledi. Akdemir, komisyon raporuna itirazlarını rakamsal verilerle pekiştirdi.
ÖMEROĞULLARI: 8 OCAK 2024’TE ONAYLI BÜYÜKŞEHİR KARARININ TEMEL ALINMASINI İSTİYORUZ
Çamlık, Yaman, Yaylacık gibi yerleşim yerleri tümüyle köyse ‘kırsal mahalle‘ kavramında olan bu köyleri daraltıp kırsal yerleşik alana çevirmenin Mudanya için bir anlam ifade etmediğini kaydeden AK Parti Grup Sözcüsü Yusuf Alper Ömeroğulları, 8 Ocak 2024 tarihinde Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi’nde son haliyle onaylanan kırsal mahalle ve kırsal yerleşik alan tespitlerinin bundan sonraki genişleme ve daralmalara yol gösterecek şekilde temel alınmasını istedi. Ömeroğulları, meclis gündemine gelen bu komisyon raporunun hem mevzuata, hem fiiliyata, usule, esasen, her anlamda aykırı olduğunu düşündüklerini belirterek, ret vereceklerini söyledi.
TİRİLYE VE ÇAĞRIŞAN ‘KIRSAL YERLEŞİK ALANDAN’ ÇIKARILDI
Buna göre Tirilye ve Çağrışan mahalleleri ‘kırsal yerleşik alandan’ çıkarılırken, Bademli ve Hasköy mahallelerinin sınırlarında değişiklik yapılmadı.
32 MAHALLEYE KIRSAL AYAR
Göynüklü’nün 1/5 bin ölçekli Nazım İmar Planı’nda bulunan ‘kırsal yerleşim alan’ sınırının geçtiği parsellerin tamamı ile onaylı kırsal/köy yerleşik alanları/gelişme alan sınırı bulunan Akköy, Altıntaş, Balabancık, Çayönü, Çekrice, Çepni, Çınarlı, Dedeköy, Dereköy, Emirleryenicesi, Esence, Evciler, Hançerli, Kumyaka, Küçükyenice, Mirzaoba, Söğütpınar, Ülkü, Yalıçiftlik, Yaman, Yaylacık, Yörükyenicesi Mahallelerinde onaylı Kırsal/Köy Yerleşik/Gelişme Alan Sınırının geçtiği parsellerin tamamının ve tapu kaydında mevkii kısmın “Köy İçi” yazan parselleri ‘kırsal yerleşik alan’ olarak belirlendi.
Kırsal/Köy Yerleşik Alan Sınırı bulunmayan; Çamlık, İpekyayla, Kaymakoba, Orhaniye, Mesudiye Mahalleleri ile Aydınpınar, Eğerce, Işıklı, Mürsel ve Yörükali Mahallelerinde tapu kaydında mevkii kısmın “Köy İçi” yazan parsellerin “Kırsal Yerleşik Alan” olarak belirlendi.
Yavuz GERÇEKÇİ