1947 yılında 6 bin 245 metrekare üzerine kurulan Mudanya Tekel Tütün ve Yaprak İşletmesi binası ve alanı 2006 yılında Uludağ Üniversitesi’ne devredilmişti. Yapılan protokolle 2 bin 520 metrekare kapalı alanı restorasyon görerek Uludağ Üniversitesi’ne verilerek Güzel Sanatlar Fakültesi olarak ilçemize ve ülkemize hizmet edecekti.
Bursa Valiliği’nin kararı ile diğer 3 bin 723 metrekarelik alanın Mudanya Belediyesi’nden alınarak Hazine’ye devredilmesi ile geçen sürede Hazine bu alanı ne hikmetse! Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne tahsis etti. Bu alan, Bursa Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan Burbak tarafından yıllardır otopark olarak kullanılarak vatandaşlara hizmet etmektedir.
Kısaca geçtiğimiz yıllarda Mudanya Tekel Tütün ve Yaprak İşletmesi olarak kullanılan bu alanın başından geçenleri anlamaya ve anlatmaya çalıştım. Günümüzde ise bu alanın bir kısmı otopark, diğer bir kısmı ise yeşil park alanı olarak kullanılmaktadır.
Mudanya İskele Meydanı’nın karşısında ve Mudanya’ya gelen misafirlerimizin ilk karşılaştığı bu parkta zamanla kuruyan çınar ve sedir ağaçlarının bir kısmı kesilerek kaldırıldı. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin en son 2020 yılında kuruyan ve kurumaya yüz tutmuş olan bu alandaki ağaçların temizlenmesi ve yerine yenilerinin ekilmesi, bu parkın kaderini değiştiremedi maalesef!
Parkta bulunan mevcut kamelyalarda oturmanın ergonomik açısından mümkün olmadığını, burada nefes almaya çalışan ve uzun süre oturamayan vatandaşlarımız bu sorunu, dile getirmektedir.

Parkın içerisindeki yürüme yollarında toplamda 5 adet olan bankların ise çürümüş, kırılmış, yani işlevini yitirmiş durumda olduğu ve artık oturulacak durumda bile olmadığı, yetkililer tarafından mutlaka görülmelidir.
Eski Tekel Parkı olduğu zamanlarda mevcut ağaçlarda birçok çeşit kuşun ve hatta papağanların bile yaşadığını bildiğim bu parkın ortasında; palmiyede bulunan su havuzu desem suyu yok! Süs havuzumu desem, süsü yok! Nasıl adlandıracağımı bilemediğim kuru bir havuz var!

İşte bu havuz birkaç yıldır çalışmıyor. Su devir daim sistemi devre dışı kalmış! Su akmayınca park alanı demekte zor oluyor maalesef.
Mevcut Tekel Parkı’nda çim alanlarının kurumaya yüz tutması ve kamelyalar haricinde gölgelik alanlarının olmaması dolayısıyla bu parkın pek fazla müdavimi de olmuyor. Vatandaşlar için cazip olmayınca haliyle tercihte edilmiyor.
Bugün adı ‘Tekel Parkı’ olarak adlandırılan ve benim yaşımdaki vatandaşlarımızın birçok anıları olan bu alan kaderine terk edilmiş durumda! Kimsenin de ciddi olarak ilgilendiğini göremiyorum!
Gölgesinden ve serinliğinden faydalanacağımız çınar, akasya, ceviz ve ıhlamur ağaçları ile bezenebilecek bu alanın Mudanya’ya yakışır konumda olması gerektiğini söyleyen vatandaşlarımız ayrıca İsmet İnönü Parkı’nda bulunan beyaz oturma gruplarının (bankların) Tekel Parkı’na da yeteri kadar konulmasını istediklerine, şahit oluyoruz.
Bunun yanında kamelyalardaki oturma guruplarının insan fizyolojisine uygun, ergonomik açıdan sağlığımızı tehdit etmeyecek koşullarda olması, vatandaşlarımıza yapılan büyük hizmetlerden biri olacağı da muhakkaktır.
Mudanya Belediyesi’nin Tekel Parkı’na gerekli önemi vereceği ve bugüne kadar ihmal edilen bu parkın gerekli değere ulaşacağı günü bilmek, benim ve tüm Mudanya halkının beklentisidir.