Mudanya’da 1990’lı yıllardan bu yana yapılaşmanın devam ettiği Söğütpınar, Esence, Mesudiye ve Ayazma sahillerinde imar planı hayata geçirilemezken, ‘imar barışı’ adı altında yapı kayıt belgelerini alan vatandaşların da mağduriyetleri sürüyor. Vatandaşlar, yıkım kararlarının askıya alınmasını istiyor.
Mudanya Belediyesi’nin söz konusu bölgelerde ‘imar planına aykırı yapı’ adı altında kararı alarak gerçekleştirmeye çalıştığı yıkımlara karşı mağdur vatandaşlar seslerini siyasi partilerin İl Başkanlıkları’nda duyurmaya çalıştı.
Bugüne kadar bir çok kurumun kapısını çaldıklarını ancak çözüm bulamadıklarını öne süren vatandaşlar, Mudanya Belediyesi’nden taraflarına ulaşan ilk tebligatta ‘yapıların ruhsatlandırılması’ istendiğini, ruhsat için belediyeye gidildiğinde yürürlükte bir imar planı olmadığından ruhsat verilemeyeceğinin söylendiğini kaydetti. Belediye ile hukuki süreçleri devam ettiğini ve mahkemenin henüz sonuçlanmadığını öne süren sakinler, buna rağmen Mudanya Belediyesi’nin ısrarcı tutumunun maddi ve manevi kendilerine zarar verdiğini söyledi.
Bursa’da önce CHP ve AK Parti İl Başkanlıkları önünde açıklama yapan söz konusu mağdurlar, daha sonra AK Parti İl Başkanlığı’nca alınan randevu ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü‘ne giderek konuyu görüştüler. Mağdurlar, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün yaptırımı dolayısıyla Mudanya Belediyesi’nce yıkım kararlarının uygulandığı iddiası üzerine çıkış yolunu bulunmasını istedi.

Müdürlükten Mudanya Belediyesi’nin şu anda komisyonda onayda olan imar planının onaylanıp yürürlüğe girene kadar yıkımların durdurulmasını istediklerini belirten mağdurlara, bu sorumluluk ve inisiyatifin tamamen Mudanya Belediyesi’nde olduğunu, Belediye Başkanı’nın isterse inisiyatif kullanarak planı bahane ederek mağduriyetlerin yaşanmaması için plan onaylanana kadar yıkımların askıya alınabileceği yanıtı geldi.
Aldıkları bilgiyle Mudanya’ya gelerek Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz‘la görüşen bir grup, Başkan Türkyılmaz’ın konuyu avukat ve ilgili birimlerle görüşerek haber vereceğini söyledi.

Söylemlere umutlu olmadıklarını belirten mağdurlar, ekonomik şartların ağır olduğu bir dönemde en azından Mudanya Belediyesi’nin imar planının onaylanmasına kadar alınan yıkım kararlarının askıya alınmasını ve yeni oluşacak plandan sonra yıkımların yeniden gözden geçirilmesini talep etti.