Bursa’yı 1 Temmuz 2023 tarihinde “Her an 5,5 ve 6,5 büyüklüğünde bir deprem olabilir. Bu yüksek bir olasılık” diyerek uyaran Jeofizik Mühendisi deprem bilimci Doç. Dr. Savaş Karabulut, 4 Aralık’ta yaşanan Mudanya depremi sonrasında zemin-yapı etkileşiminde zemin büyütmesini gözlemlemeye başladı.
Depremin yaşandığı bölgeye 24 saat geçmeden 4 adet deprem kayıtçısını yerleştiren Doç. Dr. Savaş Karabulut, bir süre deprem etkinliğini gözlemleyeceklerini duyurdu.
@MudanyaBel @mudanyakymkligi Mudanya Depremi Sonrası zemin-yapı etkileşimin en önemli parametrelerinden zemin büyütmesini belirlenmek için 4 adet deprem kayıtçısını 24 saat geçmeden bölgeye yerleştirdik. @mudanyagazetesi @mudanya
— Doç. Dr. SAVAS KARABULUT (@SKARABULUT78) December 6, 2023
Aynı zamanda Gebze Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisi Bölümü Öğretim Üyesi olan Doç. Dr. Savaş Karabulut, Mudanya’yı depreme hazırlamak için bir ay önce bölgede 200 civarı mikrotremor ölçümü alıp, anakaya derinliğini belirlemek için dizilim Mikrotremor ölçümü aldıklarını açıkladı.
Doç. Dr. Karabulut, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Kentlerimizi deprem dirençli kılmak için bilim insanları üzerine düşeni yapıyor, sorumlular ise görmezden geliyor. Bu arada hiçbir kurumdan finansal destek almadan, sadece alın terimle kazandığım öğretim üyesi maaşımla bu çalışmaları gerçekleştiriyorum” ifadelerini kullanarak, Tübitak’ı “Bütçe var mı?” sorusuyla etiketledi.
MİKROTREMOR NEDİR? ÖLÇÜMÜ NASIL YAPILIR?
Hasar tespitinde önemli bir yer tutan Mikrotremor, kısa süren depremler veya patlamalar dışında zeminde var olan düşük genlikli ortam titreşimlerine denir. Ancak Mikrotremor; yapıların basınç dayanımını değil, zeminin hakim periyodu hakkında bilgi verir.
Deprem gibi bir çok olaydan kaynaklı zeminlerde yatay yada düşey yöndeki Mikrotremor adı verilen küçük titreşimler sismometre yardımıyla hız, ivme, yer değiştirme türünden kaydedilebilmektedir.