Mudanya’da Türk-Yunan Nüfus Mübadelesi’nin yıldönümü dolayısıyla her yıl 30 Ocak’ta düzenlenen denize kırmızı karanfil bırakma etkinliği bu yıl da gerçekleştirildi.
BURSA (İGFA) – Savaşlarda ve göç yollarında yaşamını yitirenleri Mudanya Mütareke sahilinde anan Lozan Mübadilleri Vakfı (LMV) Mudanya Temsilciliği üyeleri, denize karanfil bıraktı. Programa Bursa Milletvekilleri Nurhayat Altaca Kayışoğlu ile Yüksel Özkan’ın yanı sıra Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, siyasi parti ve STK’ların temsilcileri ile mübadiller katıldı.
Mudanya Bandosu’nun da eşlik ettiği programda saygı duruşu ve İstiklal Marşı sonrasında LMV Mudanya Temsilcisi Cumhur Aksan, mübadil kuruluşların 99. yıl dolayısıyla ortak açıklamasını paylaştı.
Aksan, mübadele sonrasında biz torunlarına sahip çıkan, kültürü aktaran büyüklerin önünde eğildiğini belirterek, geçmişi unutmadan, gelenekleri yaşatmayı sürdüreceklerini söyledi. İki ülke arasında vizesiz seyahat kolaylığı sağlanması yönündeki taleplerini dile getiren Aksan, mübadillere yönelik ayrımcı ifadeler ve nefret dili konusunda da hassasiyet beklediklerini ifade ederek, 24 Temmuz’un Lozan Barış Bayramı olarak ilan edilmesini ve resmen kutlanmasını talep etti.
Denize karanfil etkinliği sonrasında “Bilinmeyen yönleri ile Türk -Yunan Nüfus Mübadelesi ve Mübadilleri ” konulu konferans Uğur Mumcu Kültür Merkezi’nde düzenlendi.
Diplomasi Araştırmaları Derneği (DARD), Mudanya Belediyesi, Lozan Mübadilleri Vakfı Mudanya Temsilciliği, Mudanya Kent Konseyi, Osmangazi Rotary Kulübü ve Mudanya Rotary Kulübü işbirliğiyle düzenlenen konferansta Uludağ Üniversitesi’nden öğretim üyeleri Prof. Dr. Barış Özdal, nüfus mübadelesine giden süreci anlatırken, mübadelenin Türkiye’de uygulanışını Doç. Dr. Kader Özlem paylaştı. Sosyal medyadan da canlı yayınlanan konferansta Eirini Kalogeropoulou Yalçın ise mübadelenin Yunanistan’da uygulanışına yönelik sunum yaptı.