“İnsanoğlu”! Hâlâ anlamadın mı? “Müsilajım/Deniz salyam” tatile gitmedi ki “ekranlarda-gazetelerde” “müsilaj geri döndü” diye haberler yapıyorsun gene…
“İnsanoğlu”! Hayretler içindeyim! Sen bu meseleyi sahilime gelip “selfie” çekmekle karıştırıyorsun herhalde! Olacak şey değil!
“Dalgıç, Su/Deniz Hocası” BOEÜ DF Dekanı, “Ben, Marmara Denizi”nin “En Dahiliye Mütehassısım” Prof. Dr. Mustafa SARI’nın “sosyal medya*” hesabından son yaptığı açıklamalarını hiç mi okumadın!?! “Martılarım” okuyuverdi, halimi birde kendisinden dinledim de “Kahırlanmam” ondan.
“Mustafa SARI Hoca”mız 18-25 Ocak 2025 tarihlerinde ki iki sosyal medya mesajında iki ana vurgu ile;
Birincisi; “Müsilaj Marmara’yı Örümcek Ağı Gibi Sardı Ama Hâlâ Arıtma Yerine Derin Deşarjı Savunan Yöneticiler veya Danışmanlar Var!”
İkincisi; “Marmara Denizi Eylem Planı altında imzası olan herkesi acilen önlem almaya davet ediyorum.” demiş.
Aşağıda bu açıklamalarından(Hocamızın müsaadeleriyle) alıntılayarak paragraf numara ve başlık da attım. Evet “Mustafa Sarı Hocamız”ın sosyal medya hesabından buyurun (*);
1) …Binlerce boru halen Marmara’yı kirletmeye devam ediyor… Müsilaj, yüzeyden 30 metre derinliğe kadar tüm Marmara Denizi’ni sardı. Hatta yer yer yüzeye çıkmaya bile başladı.
2) Lütfen kendinizi de insanları da kandırmayın! Arıtılmadan denizin ister yüzeyine, ister ortasına, ister derinine deşarj edilen her atık müsilaj oluşumuna katkı sağlıyor.
3) Bu harika oşinografik yapı, bazılarının tembelliğinin bahanesi! …”Eğer atıklar alt akıntıya verilirse, Marmara’dan uzaklaşarak Karadeniz’e gider ve Marmara kurtulur” savunmasını yaparlar. Bu görüş, deniz ekosistemini, temel ekolojiyi bilmemekten, suyun sadece hidrolik ve dinamik yapısına odaklanmaktan kaynaklanıyor.
4) 1980’li yıllarda akademik dünya tarafından dile getirilen yanlışlık! …Marmara çevresindeki evsel ve endüstriyel atıkların derin deşarjla Marmara’nın derinlerine verilmeye başlandığı 1980’li yıllarda bunun yanlışlığı akademik dünya tarafından dile getirildi. Ekolojik bakış açısına sahip olmayan danışmanların yazdığı raporlara istinaden yöneticiler bu uyarıları dikkate almadı. Partiler, başkanlar, bakanlar değişti bu yanlış uygulama değişmedi. Ve üzülerek 2024 yılında atıkların ileri biyolojik arıtma kurmak yerine ön arıtmadan sonra derin deşarjla denize verilmesini savunan yöneticiler, danışmanlar var.
5) Lütfen atıkları arıtın! Marmara hassas bir ekosistemdir.
1 litre bile atık arıtmadan denize verilemez! Derin deşarjı ancak ileri biyolojik arıtma yaptığınız atıklar için uygulayabilirsiniz! Müsilaj neden değil sonuçtur. Müsilajın tek kontrol edilebilir tetikleyicisi olan kirliliği durdurmadan müsilajdan kurtulma şansımız yok.
6) Müsilaj Yüzeyde!
(Güney kıyılarımdan bahsederek) Suyun altı da yüzeyi de müsilaj artık…. Nihayet müsilaj yüzeye çıkmaya başladı….Yakın zamanda diğer körfezler ile az akıntılı deniz alanlarının hepsinde yüzeyde müsilajı görmeye başlayacağız büyük olasılıkla.
7) Hep birlikte yıllardır Marmara’yı atık çukuru haline getirdik! Sular ısınmadan, halen vakit varken önlemleri ötelemeyelim. Her şeyde yaptığımız gibi suçu birbirimize atmakla müsilajla mücadele olmuyor…Lütfen merkezi yönetim, yerel yönetim, özel sektör, sivil toplum el ele verip hızla denizin atık yükünü azaltalım.
8) İlkbaharda müsilaj bütün Marmara’nın yüzeyini kapladığında hem deniz ekosistemi, hem balıkçılık, turizm ve denizcilik sektöründe kayıplar çok artacak. Şimdiden bu sektörler için telafi edici sürdürülebilir çözümler geliştirelim. MDEP Marmara Denizi Eylem Planı altında imzası olan herkesi acilen önlem almaya davet ediyorum.” demiş. Var olsun!
EVET, “BEN, MARMARA DENİZİ! “KAHIR MEKTUBUM” BURAYA KADAR…
Da, “Martılarım” bilgi veriyor; “İnsanoğlu”, başınızdaki “Politik” çekişmelerinizden haberim var. Ancak politik çekişmeleriniz bir süreç. Fakat benim hastalığım daha da ilerlerse benim dışımdaki hangi politik çekişmeniz/mücadeleniz kurtarır “Ben, Marmara Denizi’ni”?
Bu satırların yazarı olarak Bendeniz, “eylemli bilim teknik” içeren bu “açıklamasına” ancak şükranlarımızı sunabiliriz Prof. Dr. Mustafa Sarı Hoca’mıza. Ve de Bendeniz, kendilerinin söylemlerinden “Marmara Denizi’ni Koruma değil, Kurtarma” vurgusunu algılıyorum.
Sadece “iki bin yıl” yaşında olan güzelim Marmara Denizimize kıyası gelmiyor insanın!
İki muhteşem boğazı, adaları, yarım adası, körfezleri, koyları ve ila nasıl kıyar insan.
T.C. Devlet Planlama Teşkilatı “Deniz Sorunları Özel İhtisas Komisyonu Raporu/1976’nda “Deniz Kirlenmesi Sorunları” da ele alınmış. Bu kadar tafsilatlı bir DPT Raporu geçen yıllar boyu niçin neden, “Yürütme erkleri” tarafından ele alınmayıp gereği yapılmamış olacak iş değil.
İşte tam bu noktada “Mustafa Sarı Hocamız”ın yukarıdaki 9. paragrafındaki “Marmara Denizi Eylem Planı altında imzası olan herkesi acilen önlem almaya davet ediyorum” sonuç cümlesine acizane bir katkıda bulunmak istiyorum. MDEP’in kuruluşundan ilk bildirisine ve son bildirisine kadar burada tekrardan ziyade bendenizin önerisi; İstanbul BB Başkanlığı‘nı dolayısıyla Türkiye Belediyeler Birliği Başkanlığı‘nı ve ve de Bursa BB Başkanlığı‘nı dolaysıyla Marmara Belediyeler Birliği Başkanlığı‘nı “Marmara Denizi’ni Kurtarmak” konusunda “merkezi yönetim, yerel yönetim, özel sektör, sivil toplum sarmalında” “Ön almaya” davet ediyorum.
Ve bu konudaki “ön alma” şu anki yönetimler itibarı ile hem Marmara Belediyeler Birliği’ne, hem de Türkiye Belediyeler Birliği’ne yakışmaz mı!?! Yakışır!?! Yakışanı yapmalılar!
Buradaki “ön almadan” kastımız; “MARMARA BB ve TÜRKİYE BB MARMARA DENİZİNİ KURTARMA EYLEM PLANI”dır. Yani “MBB/TBB MDKEP”! Görüldüğü gibi MDEP’le MDKEP arasında fark “K/Kurtarma” hedefidir! Bu MDKEP konusu ayrı bir rapor konusudur. Ve bu da “EKOLOJİ POLİTİK” bir söylemdir.
“Marmara BB” ve “Türkiye BB” birlikte BU GÖREVE TALİP OLUNUZ!
MARMARA DENİZİNİ KURTARMAK GİBİ BİR ONURLU GÖREVİ KİM REDDEDEBİLİR Kİ!
(*) https://twitter.com/profmustafasari/status/1880560735358738825
Müsilaj Marmara'yı Örümcek Ağı Gibi Sardı Ama Hâlâ Arıtma Yerine Derin Deşarjı Savunan Yöneticiler veya Danışmanlar Var!
Görüntü, bir dalışım esnasında denize bir litre bile arıtılmamış atık bırakmadığını iddia eden bir belediyenin sınırları içinde karşıma çıktı. Harika bir… pic.twitter.com/bupajDnR0K
— Mustafa SARI, Prof. Dr. (@profmustafasari) January 18, 2025