Mudanya Cumhuriyet Başsavcılığı’na 2022 yılında son 5 yılın en yüksek soruşturma dosyası geldi. Bir önceki yıldan devreden dosyalarla birlikte 2022’de toplamda 11 bin 588 soruşturma dosyasının 6 bin 206’sını karara bağlayan Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, bir önceki yıl yüzde 97 oranında gerçekleştirdiği dosya temizleme oranı 2022’de yüzde 82 oldu.
Bursa Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanlığı’nca Bursa Adliyesi’nin 2022 Yılı Faaliyet Raporu kamuoyuyla paylaşıldı.
Aralarında Mudanya’nın da olduğu Mustafakemalpaşa, Gemlik, Karacabey, Orhangazi, Orhaneli ve Keles ilçeleri olmak üzere toplamda 7 adet mülhakat adliyelerinin bağlı olduğu Bursa Adliyesinin hazırladığı 277 sayfalık rapor kamuoyunun bilgisine sunuldu.
SON 5 YILDA 29 BİN DOSYA
Mudanya Cumhuriyet Başsavcılığına son 5 yıl içinde gelen toplam soruşturma dosya sayısı 28 bin 913 oldu. Rapordaki verilere göre; 2018 yılında 4 bin 962, 2019 yılında 5 bin 859, 2020 yılında 5 bin 10, 2021 yılında 5 bin 601 ve 2022 yılında ise 7 bin 481 soruşturma dosyası adaletin gündeminde yer aldı.
Tutuklama talebi ile mahkemeye sevk edilen şüpheliler için 2022 yılına ilişkin dosyalarda toplamda 547 şüpheliden 105 kişi hakkında tutuklama kararı verildiğine dikkat çekilen raporda, adli kontrol talebi ile mahkemeye sevk edilen 579 şüphelinin dosyasından 295’inin adli kontrol kararı verildiği kaydedildi. Kovuşturmaya yer olmadığına dair kararın 2 bin 962, iddianame sayısının 2 bin 165, toplamda ise verilen tüm kararların sayısının 7 bin 950 olduğu gözlendi.

Mudanya Cumhuriyet Başsavcılığı’nda uzlaştırma ile sonuçlandırılan soruşturma sayılarında; uzlaştırma bürosuna gönderilen toplam dosya sayısının 676, uzlaştırma sağlanan dosya sayısının 299, uzlaştırma sağlanamayan dosya sayısının ise 213 olduğu raporda yer aldı.
EN ÇOK İŞLENEN SUÇ EŞYA HIRSIZLIĞI VE KONUT DOKUNULMAZLIĞINI İHLAL
Mudanya’da en çok işlenen suçlar arasında; hakaret, basit yaralama, tehdit, mala zarar verme, eşya hırsızlığı, kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın almak, taksirle bir kişinin yaralanmasına neden olma, konut dokunulmazlığını ihlal etme, bilişim sistemleri banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık, basit tehdit göze çarptı.
Suç türlerine göre başlanan soruşturmalar 34 ile 77 gün arasında bitirildi. Taksirle yaralama olayları ortalama 34 gün içinde tamamlanırken, bilişim sistemleriyle dolandırıcılık olaylarında ise bu rakam 77 gün oldu.
En çok karşılaşılan suç türlerine göre daimi arama dosya sayısında ilk sırada 363 dosya ile bina içinde muhafaza altına alınmış olan eşya hakkında hırsızlık olayları geldi. Bu suçu, 233 dosya ile konut dokunulmazlığını ihlal ve 214 dosya ile de mala zarar verme, 112 dosya ile bilişim sistemleri banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık izledi.
MAHKEMEDE KARAR ORANLARI
1. Asliye Ceza Mahkemesi, 2. Asliye Ceza Mahkemesi, 3. Asliye Ceza Mahkemesi, 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, 2. Asliye Hukuk Mahkemesi, Sulh Hukuk Mahkemesi, İcra Ceza Mahkemesi, Sulh Ceza Mahkemesi ve İcra Hukuk Mahkemesi’nin bulunduğu Mudanya Adliyesi’nde davaların temizlenme oranları bazı mahkemelerde yüzde 114’ü buldu.
Davaların temizlenme oranları mahkemelere göre sıralandığında; 2. Asliye Ceza Mahkemesi karar sayısı bin 359, temizlenme oranı yüzde 114, 1. Asliye Ceza Mahkemesi karar sayısı 650, temizlenme oranı yüzde 112, İcra Hukuk Mahkemesi karar sayısı 236, temizlenme oranı yüzde 110, Sulh Ceza Hâkimliği karar sayısı bin 863, temizlenme oranı yüzde 107,19 oldu.
EN KISA SÜREDE SONUÇLANAN DAVA TÜRLERİ
Mahkemelerdeki dava ve suç türlerine göre davaların ortalama bitirilme süreleri bakımından en kısa sürede sonuçlanan dava türü olarak; 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde ‘Kooperatif aidat borcundan kaynaklanan itirazın iptali’ davası 2 günde, 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde 5395 sayılı yasaya göre koruma kararı davası 4 günde, İcra Hukuk Mahkemesi’nde ‘Hisseli Malın Satış Şekli’ davası 76 günde, Sulh Hukuk Mahkemesi’nde ‘Mirasın Gerçek Reddi’ davası 18 günde, 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde ‘Nitelikli Olarak Konut Dokunulmazlığı İhlali’ davası 257 günde, 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde Trafik Güvenliğini Tehlikeye Sokma davası 46 günde, 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde ‘Sesli Yazılı veya Görüntülü Bir İleti ile hakaret’ davası 61 günde, İcra Ceza Mahkemesi’nde ‘Çocuk Teslimi Emrine Muhalefet’ davası 101 günde sonuçlandığı belirlendi.
Yavuz GERÇEKÇİ
