Mudanya’nın 4 bin 700 dekarında meyve veren, Avrupa ülkelerinin büyük rağbet gösterdiği ihracat ürünü meşhur siyah incirinin hasadı başladı. Bursa genelinde bu yıl 31 bin ton civarında üretimi beklenen incir rekoltesinin yaklaşık 5 bin tonunu Mudanya verecek.
Dünyanın en kaliteli inciri kabul edilen ‘Bursa Karası’ siyah incirin Mudanya’da hasadına başlandı.
Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün koordinesinde Mudanya’nın Dedeköy, Akköy ve Çepni mahallelerinde düzenlenen hasat etkinliğine Mudanya Kaymakamı Faik Oktay Sözer, Jandarma Komutanı Binbaşı Ercan Yavuz, İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, İlçe Müdürü Ergün Karadağ, Ziraat Odası Başkanı Raif Döner, Muhtarlar Derneği Başkanı Levent Aşçı ile üreticiler katıldı.
ALIM MERKEZLERİNDE DİKKAT ÇEKEN COVİD ÖNLEMLERİ
Programda siyah incir alım merkezlerini gezen protokol, Dedeköy ve Akköy’deki alım merkezlerindeki eksperlerden süreç hakkında bilgiler alırken, Covid-19 tedbirlerine yönelik denetimlerini de gerçekleştirdi. Çepni Mahallesi’nde incir bahçesine uğrayarak dalından incir toplayan Kaymakam Sözer ve katılımcı protokol, ürünün yetiştirilmesinden hasadına, ambalajlanmasından sevkiyatına kadar tüm süreçlerde emeği geçenleri tebrik ederek, hasadın bereketli olmasını diledi.
“İNCİR DAHA DA DEĞER KAZANACAK”
Bursa’da siyah incirin yılda yıla artış gösterdiğini kaydeden İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, geçen yıl 28 bin tonun üzerinde olan üretimin 18 binini yurtdışına gönderdiklerini ifade ederek, bu yılki üretim hedeflerinin 31 bin ton civarında olduğunu söyledi. Müdür Aygül, iç piyasa ve dış piyasa konusunda sorunun olmadığı incirin değer fiyatına alıcı bulduğunu belirtti. Ülke genelinde incir üretiminde 3. sırada olan Bursa’nın, yaş incir ihracatında bir numara olduğunu kaydeden Aygül, incirin daha da değer kazanması için incirin ezme, lokum, reçel, pekmez, marmelat, kozmetik sektöründe kullanılmasına yönelik bazı çalışmalar içerisinde olduklarını anlattı.
MUDANYA’DA 35 BİN AĞAÇ MEYVE VERİYOR
Aynı zamanda Bursa Ziraat Odaları Koordinasyon Başkanı olan Mudanya Ziraat Odası Başkanı Raif Döner ise, Bursa’nın incisi olan incirin endemik denecek kadar önemli ürün olduğunu belirterek, bu yıl sezonun güzel bir fiyatla açıldığını ve üreticinin memnun kaldığını söyledi. İncir hasat etkinliğinde konuşan Mudanya Kaymakamı Faik Oktay Sözer ise, Bursa’nın üç karasından biri olan siyah incirin Mudanya’da 4 bin 700 dekarlık alanda bulunan yaklaşık 35 bin ağaçta yetiştirildiğini söyledi. Bu yıl Mudanya’daki incir rekoltesinin yaklaşık 5 bin ton civarında beklediklerini ifade eden Kaymakam Sözer, sezonun üreticilere bereketli olmasını ve bol kazançlar getirmesini temenni etti.